Tips Indonesië 2010

 

Reisverhalenpagina.com is een site waar je inspiratie per werelddeel / per land kan opdoen.  

Bagage en kleding :

Zorg ervoor dat je bagage niet te zwaar is. Neem alleen het strikt noodzakelijke mee. Je vindt ter plaatse (zeker op Bali) voor een prikje kleding die aangepast is aan het klimaat.
Vermijd synthetische stoffen, want die irriteren de huid snel, zeker in een vochtig en warm klimaat. Zware stoffen drogen hier slecht. Losse katoenen kleding is hier ideaal.
Neen ook een trui, een lichte regenjas en goede wandelschoenen mee. Als je van plan bent met de motor te gaan rijden is een sjaal onontbeerlijk. Die heb je bovendien nodig om rond je middel te binden als je een tempel bezoekt op Bali. Anders ben je verplicht elke keer eentje te huren. Een trui en jas zijn nodig als je de bergen en vulkanen wilt verkennen, want daar kan het vooral s`nachts behoorlijk koud worden.
Probeer de Indonesiërs niet te choqueren door je anatomie tentoon te spreiden omdat het zogenaamd te warm is. Een Jane en Tarzan outfit is toegestaan op het strand en in de onmiddelijke omgeving, maar is zeker niet geschikt om het land mee te doorkruisen. De Indonesiërs associëren shorts of `schaars geklede` mensen met armoede.

Gezondheid:

Onder andere de volgende website`s bieden uitvoerige informatie over de gezondsheidsaspecten van een reis naar Indonesië

Indonesieonline.nl
fit-for-travel.de/en

Elektriciteit:

Wereldstekkers

Nog niet zo lang geleden bedroeg de spanning overal 110 volt, maar tegenwoordig is 220 volt steeds couranter. Let dus goed op voor je het scheerapparaat of wat dan ook in het stopcontact steekt. De stopcontacten hebben 2 gaten en stroomonderbrekingen zijn zeldzaam. Elektriciteit is in vele streken echter nog steeds een futuristische luxe en omdat de stroom heel duur is, zijn de gloeilampjes heel zwak (25 watt) Een elektrische zaklamp is zeker geen overbodige luxe, want ook op straat is de verlichting zeldzaam en zwak.


Geldzaken :
 

De Nationale munteenheid is de Indonesische roepia of rupiah (Rps), die - in tegenstelling tot onze euro - niet verder wordt opgedeeld. Wat gezien de geringe waarde volledig logisch is: begin 2008 was een roepia ongeveer € 0,00007 waard. Anders gezegd voor € 1 kreeg je meer dan 14.000 Rps.
-Er is geen enkele beperking: je mag het land binnenkomen of verlaten met zoveel euro`s, dollars of reischeques als je maar wilt.

Wisselen.
De dollar is in Indonesië nog altijd beter bekend dan de euro, maar toch kun je tegenwoordig nagenoeg overal euro`s omwisselen en de koers is niet nadeliger dan die van de dollar. De dingen die meestal in dollars geprijsd zijn, zoals excursies die worden georganiseerd door lokale reisbureau`s kun je net zo goed met roepia`s betalen.
-Opgelet: op plaatsen waar heel wat minder toeristen komen dan op Java, Bali, Sulawesi en Sumatra, kan het toch wel nuttig zijn om enkele dollars op zak te hebben. Travellercheques in dollars worden ook couranter gebruikt dan die in Euro`s.
-Geld en reischeques wisselen stelt geen enkel probleem in de grote steden of op toeristische plekken. Je doet dat in de bank of bij een wisselkantoor (money changer) Er wordt geen commissie aangerekend, maar de koers kan op de ene plaats gunstiger zijn, dan op de andere. Voor travellercheques krijg je over het algemeen een minder goede koers dan voor contant geld. De wisselkoers in banken is vaak voordeliger dan bij een (money changer), maar ze sluiten vroeger (in vele gevallen om 15:00 uur) en ze zijn niet geopend tijdens het weekend. Bovendien kan het buiten de grote steden moeilijk worden om een bank te vinden.

Bankkaarten
Pinnen is geen enkel probleem meer in Indonesië, in de meeste grote plaatsen en toeristencentra bestaat de mogelijkheid daartoe (jouw pas dient wel voorzien te zijn van het Master- of Cirruslogo). Het is vanwege de commissie die je aan jouw bank moet betalen het slimst om de maximaal toegestane bedragen te pinnen. Deze verschillen echter per pinautomaat. Let erop dat je in Indonesië je pas terugneemt nadat je je geld hebt ontvangen. De kans is groot dat je deze in de automaat laat zitten, daar je van de automaten thuis gewend bent dat je eerst je pas dient terug te nemen, voordat je geld uit de automaat tevoorschijn komt.

Wissel of pin in de grote steden het geld dat je nodig denkt te hebben voor een verblijf in afgelegen gebieden. Pinautomaten zijn daar afwezig en de wisselmogelijkheid tijdrovend of nihil (daarnaast krijg je bij het wisselen altijd een rampzalig slechte koers).

De koers die je krijgt bij een ATM is voor heel Indonesie hetzelfde en dus niet afhankelijk van de plaats waar je pint. Je betaalt in Nederland of België een adminstratiebedrag per keer trekken, onafhankelijk van de hoeveelheid die je per keer trekt. Het meest gunstig is dus het maximale bedrag per keer te trekken. Dit kan alleen maar bij een aantal automaten die coupures van Rp 100.000 geven, zoals o.a. bij ATM’s van de BCA-bank. Je dient dan zelf het bedrag in te toetsen, dit bedrag verschijnt niet automatisch op het scherm (toest dan in ‘other amount’ en vul dan het gewenste bedrag in).
-Opgelet: Bij elke opname betaal je een kleine commissie ( vraag bij je bank na hoeveel dat is.)

Bij verlies of diefal:
Welke kaart je ook hebt, elke bank heeft een eigen procedure om die te blokkeren en een eigen noodnummer. Noteer voor het vertrek het noodnummer van je eigen bank en het nummer van je bankkaart (16 cijfers). De medische bijstand is overigens beperkt tot de eerste 90 dagen van de reis.

Een bekende truc van de money changers is om bij een wisseloperatie bundels kleine bankbiljetten op de toonbank te leggen en dan aan de klant te vragen het geld na te tellen. Die is dat niet gewend en bang om achterdochtig over te komen, dus verifieert hij te snel en niet grondig genoeg.
Rekenmachine`s waarmee is geknoeid, uitzonderlijke vingervlugheid, urgentiescenario`s enzovoort: alle trus zijn goed om de toeristen in de luren te leggen.

Temperatuur:
Tropische moessonklimaat:
Door de ligging aan de evenaar heeft Indonesië een tropisch klimaat. De temperatuur is gemiddeld 26 °C, met weinig verschil tussen maximum en minimum. Met toenemen van de hoogte neemt de temperatuur af, waardoor het in de berggebieden opmerkelijk koel (en zelfs koud) kan zijn. De luchtvochtigheid is met een maximum van 90% hoog.
De gemiddelde temperatuur op Java is 24 tot 31°C aan de kust en in het laagland. De noordelijke kustvlakte is het heetst, met in droge tijd maximale dagwaarden van 35 °C. Aan de zuidkust is het iets minder warm. In de bergen is het koeler, in het hooggebergte kan het bij helder weer zelfs vriezen. De luchtvochtigheid is vooral tijdens de regentijd met 80 procent hoog.
Het regenseizoen duurt van November tot April. Tijdens de natte maanden, December en Januari regent het vaak onafgebroken en komen landverschuivingen voor. In de overige maanden van de regentijd schijnt de zon regelmatig en valt de neerslag meestal in de vorm van korte, hevige plensbuien in de namiddag. Mei tot Oktober geldt als droge periode, met Juni tot September als de droogste maanden. Deze periode is erg warm, maar de luchtvochtigheid is lager dan in de regentijd. Bali heeft ongeveer dezelfde klimaat als het oosten van Java. Tijdens de regentijd is het heet en vochtig; in de droge periode koeler en minder drukkend. De lokale verschillen zijn echter groot. Aan de kust is het warm, al brengen de oceaanwinden enige verkoeling. Op grotere hoogte in het binnenland kan het fris of zelfs koud worden. Als aan de kust de zon volop schijnt, kan het in het binnenland flink regenen.
Denpasar Yogyakarta Jakarta
Maand Jan Febr Mrt April Mei Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec
Min. Temp °C 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23
Max. Temp °C 29 29 30 30 31 31 31 31 31 31 30 30
Vochtigheid in % 84 84 83 81 80 80 77 75 75 76 79 81
Regen dagen 13 12 5 6 6 8 7 6 6 8 9 11

Pittige keuken:

De Indonesische keuken is buitengewoon uitgebreid. Kenmerkend is het royale gebruik van pepers, kruiden, kokosmelk en sojasaus. De basis van iedere maaltijd is rijst: zowel gestoomde witte rijst (nasi putih) gele rijst (nasi kuning) als gebakken rijst (nasi goreng). Omdat moslims het varken als onrein beschouwen, staat het varkensvlees op Java en Lombok niet op het menu. Balinezen en Chinezen beschouwen varkensvlees juist als een traktatie.

Voor vervolg ga naar volgende bladzijde

 


Fooien:

Zoals in de meeste landen van Zuid-Oost Azië, is deze gewoonte mee overgewaaid met het toerisme. In Indonesië is het echter nog geen vast gebruik. In hotels en restaurants ben je niet verplicht een fooi te geven, vooral omdat bepaalde adressen 10 tot 15% extra rekenen voor de bediening. Maar in bepaalde omstandigheden kun je er niet onderuit. Kruiers bijvoorbeeld, verwachten een fooi. Je geeft ze dan tussen 1000 en 2000 Rps. Aghankelijk van het volume van je bagage of de bewezen dienst.


Informatiebronnen:
  • In Nederland:

Er bestaat in Nederland geen Indoneschisch verkeersbureau. Voor meer informatie kan men terecht op onderstaande genoemde website`s. Een andere intereressante webpagina, met onder meer alles over geografie, het klimaat, de geschiedenis en de economie van Indonesiëis landenweb.net

  • Indonesië op internet:
De officiële Engelse website van het 'Ministry of Culture and Tourisme, met links naar Java, Bali, Lombok, Sumatra en andere bestemmingen in Indonesië. Ook informatie over de voorbereiding van de reis, het boeken van een hotel, aktieve vakanties, welness en evenementen Engelse websites met tips voor hotels, pensions. eten en drinken, winkelen, uitgaan, activiteiten, welness en evenementen. Internetforum voor Indonesiëganegrs: hier kan men informatie over Indonesië en ideeën over de reisplanning uitwisselen

Actuele toeristische informatie en wetenswaardigheden over evenementen De officië website (engels) van de ambassade van Indonesië in Den Haag met algemene informatie en alles wat men moet weten over visa, douanevoorschriften; ook nuttige links. Webpagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken, met algemene informatie over Indonesië, veiligheidsadviezen, gezondheidstips en visa- en douanevoorschriften.

Bezienswaardigheden, hotels, restaurants, winkelen, feesten en evenementen op Midden- en Oost-Java (Engels) Officiële website van het Balinese toeristenbureua met allerhande informatie over de planning van een reis naar Bali, tips voor accomondatie, restaurants, plaatselijke organisaties en evenementen (Engels) Gedetailleerde informatie over reisplanning en tips voor hotels, restaurants, uitgaan, winkelen en activiteiten. Met evenementenkalender en wisselkoersen.

Veel tips van kenners voor een vakantie op Bali, bijvoorbeeld voor accomdatie, restaurants, uitgaan, activiteiten en routeplanning. Zeer interessant zijn de persoonlijke ervaringen, achtergrondinformatie, het forum en de links naar boekingsmachines. Actuele, levendige blog met talrijke tips die de reislust opwekken. De klassieke website voor een verkenning van Bali. Allerlei toeristische informatie en tips voor de voordelige hotels.

Hotels op Internet:
asiarooms indo.com baliresorts hotel.de planetholiday
asiatravel balihotels baliwww hotelpricechecker hostelworld