Reis naar Indonesië 2010
Selamat datang di situs web henk

 

 

Op deze site een samenvatting van beschrijvingen die ik in reisboeken vond vóór ik zelf op reis vertrek. De belangrijkste teksten komen ook in mijn reisverslag verweven met mijn eigen ervaringen
 

Java en Bali maken deel uit van de Republiek Indonesia, een land met meer dan 13.000 eilanden, waarvan er ca 6000 bewoond zijn. Mijn reis begint op Bali (Ubud)

Algemene info:

Mijn reis : ( 24 dgn., incl. vlucht )

Voor Bali wordt in beginsel 12 dagen gepland.

  • 8 dagen voor de hoogtepunten van Bali
  • en 4 dagen relaxen aan het strand op het eind van de reis.

Voor Java blijft over 10 dagen.
Ter plekke zal een selectie gemaakt worden.

Nederland
  
Bali
 
Jakarta
 

Bali: eiland van goden en demonen

Zoals de balinezen hun eiland vol eerbied noemen,is een reisbestemming waarover bezoekers van over de hele wereld al decennialang dromen als het paradijs op aarde. Het is slechts een klein eindje varen van Java naar Bali, maar de overtocht vormt een geweldige sprong naar een andere, heel levende cultuur. Het eiland is bijna 5600 km2 groot. Wie voor het eerst voet zet op Bali, zal bijna verblind worden door de overvloed aan offergaven - ze zijn te vinden bij de ingang van de huizen, op de trottoirs, in de bomen en bij wegkruisingen. Al vroeg in de ochtend zetten vrouwen en meisjes eenvoudige, uit een bananenblad gevlochten schaaltjes neer, gevuld met bloesem en rijstkorrels, vruchten en wierookstaafjes. Vijfmaal per dag moet er geofferd worden aan de huisgoden in hun kapelletjes, maar ook aan geesten en demonen. Iedereen die zich interesseert voor de kunst en cultuur van Bali, moet beslist een paar dagen in Ubud doorbrengen. Wie ontspanning en amusement zoekt, heeft keus te over in de badplaatsen Kuta, Legian, en Seminyak of in Sanur en Nusa Dua in het zuiden van het eiland. Rustige strandplaats in het noorden is Lovina Beach en een ideale uitvalsbasis voor een verkenning van Oost Bali is Candi Dasa. Ook het landschap van Bali is grandioos. Weelderig groene rijstterrassen wisselen af met indrukwekkende vulkaankegels, dichte tropische oerwouden en fantastische stranden.

Java: smeltkroes van de natie

Met een breedte van 200 km en een lengte van 1000 km is Java het kleinste, maar belangrijkste van de Grote Sunda-eilanden. De lengteas van het eiland wordt gevormd door een keten van talloze vulkanen die, ondanks hun verwoestende kracht, een zegen betekenen voor Java: aan hen is de bijna legendarische vruchtbaarheid te danken. In de loop van de eeuwen heeft men de vulkaanhellingen tot op steeds grotere hoogten gecultiveerd. Wanneer de aan elkaar grenzende rijstvelden zich in verschillende groeistadia bevinden - er zijn 3 oogsten per jaar mogelijk - lijkt het landschap van bovenaf gezien op een lappendeken van groentinten. Daartegenover zijn de vulkanen van de bergmassieven zoals die in het nationaal park Bromo-Tengger-Semeru en op het Ljenplateau in Oost Java bedekt met dicht weelderig regenwoud.

Een eerste selectie voor Java: