Madrid:

Madrid is een vat van tegenstrijdigheden en uitersten. In de zomer wordt het net zo makkelijk 35° C zonder een zuchtje wind als dat het in februari -10° C wordt. Het is een trotse stad met fiere inwoners, maar samen met Rome is het een van de meest vervuilde steden van Europa geweest. Tot voor kort werd de horizon zelfs door een deken van smog aan het zicht onttrokken. In navolging van het centrale postkantoor zijn de meeste gebouwen tegenwoordig met veel zorg gereinigd.
‘Madrid me mata’ ( Madrid vermoordt me) scandeerde de graffiti die je tijdens de Movida overal op de muren in de uitgaansbuurten aantrof. Het is waar, Madrid is dodelijk…..vooral voor fuifnummers. Zijn bruisende nachtleven, de mensenstroom die s`avonds de straten vult (de marcha) op een tijdstip dat een goed katholiek zijn gebeden doet, zijn van dien aard dat je er onmogelijk aan kunt ontsnappen. Je moet van goeden huize zijn om je te verzetten tegen de roep van het nachtelijke Madrid. Het mag dan wel gek klinken, maar tot voor kort woonde 70% van de Spaanse jongeren onder de 27 jaar nog braaf bij mama en papa. De Saamhorigheid binnen het gezin is bij uitstek de manier om de risico`s van de crisis en de komst van de euro te overleven, aangezien dat laatste tot een aanzienlijke verhoging van de prijzen heeft geleid. Niet dat de jongeren huiselijk van aard zijn, nee, eerder het tegendeel. Trouwens, wist je dat het de gewoonte is om alle Madrilenen jong te noemen, ook degenen die al een dagje ouder zijn? Trotters die houden van een avondje stappen, zullen het hier heerlijk vinden, maar ook de vroege vogels komen hier volop aan hun trekken. Wat is er leuker dan s`ochtends vroeg door de compleet lege straten te slenteren? Misschien zie je er een eenzame zwerfhond, maar de rest, die slaapt lang uit. Haast hoef je hier echt niet te hebben. Het aantal monumenten in Madrid is immers beperkt. Dat hiaat kun je echter zelf opvullen door de Madrilenen te observeren. Het is heerlijk om hen bezig te zien. Zij vormen de belangrijkste attractie van de stad.
Gun jezelf vier tot vijf dagen de tijd om inzicht in Madrid te krijgen. De stad is meer dan haar historisch centrum, amper een zakdoek groot. Vooral daarbuiten zul je soms aangenaam verrast worden. De feesten ter ere van San Isidro met een processie op de klanken van de chotis en op het ritme van de paso doble, de stierengevechten in mei en de feesten van de Virgen de La Paloma (15 augustus) vormen de jaarlijkse hoogtepunten.


Een beetje geschiedenis:
De oorsprong
Madrid is een schoolvoorbeeld van stadsgeschiedenis. Deze stad heeft zich immers niet tot hoofdstad ontwikkeld, maar werd tot hoofdstad gebombardeerd. Na wat opstartmoeilijkheden begint de stad zich pas te ontwikkelen door de Moren, na de verovering door Mohammed I in het midden van de 9de eeuw. Van die tijd is vooral nog bekend dat de madriz, een klein riviertje, zich een weg baande tussen de Mozarabische (Mozaraben: christenen die leefden onder Moors bestuur) en de Arabische wijken. Evenals het feit dat de stad, omringd door donkere bossen, moeite had een bestaansrecht op de bouwen zo vlak bij Toledo, Granada, Cordoba en Sevilla gelegen. Steden die op een commercieel en cultureel gebied veel meer in hun mars hadden.

Over wildrijke bossen en inspirerende verschijningen.
In 1202 ontvangt Madrid Fueros (stadsrechten) en wint voor het eerst in zijn geschiedenis aan belang. De klem van de gemeente is gelegd, maar het woud dat de stad omringt, blijft een bron van discussie. Er leeft immers veel wild en het gemeentebestuur moet het opnemen tegen de clerus die zijn jachtrechten niet zomaar uit handen wil geven. Er volgt een lange juridische strijd die uiteindelijk de consejo in het gelijk zal stellen. Die kunnen het niet laten een lange neus naar de clerus te maken en met veel plezier verfraaien ze hun rode vlag met een heester (een aardbeiboom), die naast de beer prijkt (blijkbaar woonden er dus ook beren in het woud). Een standbeeld ten noorden van de Puerta del Sol herinnert aan deze roemrijke periode. (dit is trouwens de ontmoetingsplaats van de stad).
Tien jaar later breekt de strijd los in Las Navas de Tolosa, de strategische sleutel naar Andalusië. Net voor de strijd tussen de troepen van Alfonso VIII en Mohammed al-Nasir in alle hevigheid losbarst, komt er hulp uit een onverwachte hoek: San Isidro Labrador maakt zijn opwachting bij de christelijke koning. Dit ‘heilige’ onderonsje geeft de koning blijkbaar moed, want raad eens? De christenen winnen uiteraard de strijd. Nog steeds kent deze heilige een grote aanhang: als je daaraan twijfelt, moet je gewoon deelnemen aan het feest van deze beschermheilige op 15 mei.
In de twee eeuwen die daarop volgen, krijgt het katholicisme steeds meer invloed. In december 1474 weet Isabella II (bijgenaamd de Katholieke) het vertrouwen van de stadsnotabelen te winnen en ze roepen haar, niet zonder enige dwang trouwens, uit tot koningin van Castilië. In haar opdracht worden het klooster van San Jerónimo en het gasthuis van La Latina opgetrokken en vrijgevig beloont ze haar getrouwen door ze in de adelstand te verheffen (omkoopschandalen waren toen blijkbaar nog niet aan de orde van de dag). De wegen worden geplaveid en er komt ook een nieuw slachthuis. Ondanks die goede zorgen blijft Madrid een verlegen novice in vergelijking met het zwoele Sevilla. Toch is een schuchter begin gemaakt, waardoor Castilië het centrum van het koninkrijk Spanje zal worden, met Madrid als hoofdstad

De stad van het koninkrijk sinds 1556.
Koning  Filips II, die na enkele verstandige allianties in 1556 de touwtjes weer stevig in handen heeft, verhuist in 1561 zijn hofhouding definitief van Toledo naar Madrid. De hoofdreden is eenvoudig en goed: het bos rond Madrid levert immers het nodige hout voor het optrekken van gebouwen en voor de verwarming. Bovendien ligt Madrid halverwege Zaragoza en Toledo en…. De lucht is er gezond. In die tijd telt de hoofdstad slechts 70.000 inwoners, terwijl Londen er toen reeds 200.000 had. Tijdens een korte periode van revisionisme verplaats Filips III het hof naar het oude, Arabische Valed Baled (letterlijk ‘de stad van de gouverneur’) oftewel Valladolid. In de 17de eeuw nemen de Oostenrijkers het lot van de stad in handen. Juan Gomez de Mora verandert de Plaza del Arrabal in de Plaza Mayor, die hij met mooie overdekte wandelgangen omgeeft. De stijl die hij gebruikt is apart, maar zeker geslaagd. De zeer natuurgetrouwe schilderingen zijn pas van latere datum, opeenvolgende branden brachten de gevels immers veel schade toe.
Je begrijpt het al, van het oude, middeleeuwse stadsdeel is amper iets over. Het enige gebouw dat met recht van die periode had kunnen getuigen, had het Alcázar moeten zijn ( het huidige Koninklijke paleis) Helaas beslist een brand daar anders over: op kerstavond 1734 breekt brand uit in het atelier van een Franse schilder die onder bescherming van de Koninklijke familie staat. Drie dagen lang dansen de vlammen rond en de geestelijken krijgen het letterlijk warm: bijna waren belangrijke relikwieën zoals de drie doornen uit nde kroon van Christus en een stukje van het echte kruis voorgoed verloren gegaan. Prachtige meesterwerken, zoals een dozijn werken van Velázquez, zullen helaas nooit meer bewonderd kunnen worden.

Karel III, vormgever van de stad
Vanuit zijn kleine koninkrijk Napels komt Karel III, Napolitaan van oorsprong en de derde van de Bourbons, aan in een stad die hij onophoudelijk van vorm verandert. Zijn werken ademen zowel de verkniptheid van de stad als die van zijn geest. Tegenwoordig kun je nog de kleine azulejo`s (tegels met tafereel) boven de huisdeuren bewonderen. Ze vormen slechts een van de orders die Karel III uitvaardigt.. In zijn opdracht wordt er stadsverlichting aangebracht en hij laat de wegen verder bestraten ( in een periode waar het vuilnis nog door het venster wordt gekieperd, zoals trouwens overal in Europa). Hij omringt zich met een kliek Franse en Italiaanse architecten om plannen te ontwerpen en gebouwen op te trekken. Zijn belangrijkste realisaties: de tuinen van het Koninklijk Paleis en de Puerta de Alcalá uit 1756 die, niet erg stijlvol overigens, het stempel van Francesco Sabatini draagt. Rond die zelfde tijd (1785) begint ook het Prado vorm te krijgen.
En wat nog veel belangrijker is, vanaf deze periode wordt er over de Madrilenen gepraat. Niet alleen vanwege de armoede en de opeenvolging van verschijningen, maar vooral omdat de inwoners de stad eindelijk in hun hart sluiten en trots zijn. De schrijvers in die Spaanse Gouden Eeuw zijn snel van begrip. Madrid wordt de stad van de toek
omst en auteurs zoals Lope de Vega en Moratín wisselen ideeën uit in de Madrileense cafés

De nieuwe tijd en de Movida
De tijd van Jozef Bonaparte breekt aan. Door zijn uitspattingen krijgt hij van de Madrilenen de vriendelijke bijnaam Pepe Botella ( of ‘Jojo, die zijn volk leerde drinken’). Nochtans zijn alle historici op het Iberische schiereiland het erover eens dat Bonaparte een sobere levensstijl aanhield. Op historisch gebied vinden twee belangrijke gebeurtenissen plaats: de opstand van 2 mei 1808 tegen de napoleontische overheersing en in 1936, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, biedt de stad weerstand tegen de talrijke offensieven van Franco`s nationalistische legers. Madrid is een van de laatste steden die zich overgeeft. In diezelfde periode begint de verstedelijking van Madrid. De sierlijke en stijlvolle constructies aan de Gran Via getuigen van die bouwdrift. Aan de Plaza de España herken je moeiteloos het prachtige gewapende beton uit de tijd van Franco. Het is zo verfijnd en zorgvuldig als een pompeuze stijl maar kan zijn. De Movida is er dan ook een logisch gevolg van. Maar wat is dan toch die Movieda, waar iedereen de mond vol van heeft? Het is een compleet losgeslagen beweging die zich uit in uitspattingen en spot tot een sociale regel verheft. Fuiven, seks en drugs, maar ook onheilspellende ochtenden, ellende en sprankelende ideeën. De politieke en morele invloed van Franco verdwijnt van de ene dag op de andere wanneer de Caudillo (titel van Franco) in november 1975 overlijdt. Vanaf februari 1976 wordt de filmcensuur bij koninklijk besluit afgeschaft. In de twee daaropvolgende jaren zien meer dan 200 politieke partijen het daglicht. De burgemeesterssjerp komt in handen van Enrique Tierno, een marxistische ex-militant, filosoof en agnosticus, maar ook studiegenoot van Fraga (onder Franco minister van toerisme en ‘informatie’). Niemand beter dan hij kan zich laten meedrijven op de golven van de Movida en de Madrilenen weer verzoenen met hun stad, waar het feesten slechts kortstondig was. Hij liet bijvoorbeeld karpers en eenden in de voor de gelegenheid gezuiverde  rio Mansanares uitzetten.
Maar toen het feest eenmaal voorbij was, heeft de massale industrialisatie het uiterlijk van de stad de laatste vijftig jaar heel erg veranderd. Daarbovenop komt de waanzinnige verstedelijking van de twee laatste decennia: satellietsteden, reusachtige forensengemeenten, autowegen. In een kwart eeuw is de bevolking verdrievoudigd.
Hoe kan Madrid een menselijk en modern uiterlijk krijgen? Dat is de vraag waarover het stadsbestuur zich het hoofd breekt. Ze hebben nu de bekende architect Ricardo Bofill in de arm genomen en hem de aanpassing van de Avenida de La Castellana, een belangrijk knooppunt, toevertrouwd. Deze Catalaanse bouwkunstenaar heeft de opdracht uit 3 miljoen vierkante meter een nieuwe Champs-Élysées te doen verrijzen, met misschien als klapstuk een museum van het formaat van het Guggenheim in Bilbao. De groep Argentaria investeert ongeveer 9 miljoen euro in dit prestigieuze project. Afspraak over 20 of 25 jaar….


Madrid algemeen
Reizen naar en in Madrid
Hoogtepunten
slapen
Tapas
Praktische info

Reizen naar Madrid

Reizen in Madrid:


Aankomst op de luchthaven.
Areopuerto de Barajas: Website:
13 kilometer ten noordoosten van het stadscentrum. De luchthaven bestaat uit twee afzonderlijke delen: Terminal 1,2, en 3 bevinden zich in het ene deel en Terminal 4 en 4S liggen een aantal kilometer verderop in het andere deel. Terminal 1,2 en 3 liggen op loopafstand van elkaar. Toch is er een pendelbus die de verbinding tussen de verschillende Gates verzekert. (bus tránsito, met zwart – wit - gele aanduiding). Wil je van Terminal 1,2, en e naar Terminal 4, moet je minimaal 15 tot 20 minuten rekenen met de metro of pendelbus. Tussen T4 en T4S rijdt een ondergrondse minitrein, maar ook om die afstand te overbruggen, moet je 15 tot 20 minuten uittrekken.
Dienst voor toerisme: in terminal 1 en in terminal 4.
Website: geopend van 08:00 tot 20:00 u. Folders en stadsplattegrond. Meertalige personeel.
Hotelreserveringen: naast de dienst voor toerisme, op de verdieping waar de internationale vluchten aankomen.

Metro: map
Vertrek vanuit Terminal 2. Dit is de gemakkelijkste manier om in het centrum te komen. (wel met overstap). Tegen betaling van € 2,00 kun je met lijn 8 (roze) richting het centrum reizen, van 06:00 tot 01:30 u. Rit van 20 minuten, van het fonkelnieuwe station  Nuevos Ministerios. Bij terugkeer kun je in dit station je bagage rechtstreeks inchecken (van 06:30 tot 22:30 u) want de grootste luchtvaartmaatschappijen zijn er vertegenwoordigd. Voortaan is Terminal 4 ook rechtstreeks met de metro te bereiken. Je neemt dan lijn 8 en stapt uit op het eindstation Aeropuerto T4.

Bus naar het centrum:
Buslijn 200 van 05:35 tot 23:30. Verbinding om de 10 minuten (weekend en feestdagen: om de 15 minuten overdag en om de 20 à 25 minuten `s avonds). De bus vertrekt aan de benedenverdieping, waar de internationale vluchten aankomen (terminal 1) Buskaartje: € 1,-. Hij brengt je in twintig minuten naar het busstation aan de Avenida de América (hoek Calle Agastia) als het verkeer een beetje meezit tenminste. Aangezien de metro-ingang om de hoek lis, ligt het niet heel erg voor de hand met de bus te gaan. Eigenlijk is de bus alleen handig als je direct doorreist vanaf het internationale busstation America.
Buslijn 204 van 06:00 tot 23:30 u. Verbinding om de 10 minuten (om de 15 minuten na 22:00 u en tijdens de weekend en feestdagen). Vertrekt vanuit Terminal 4, richting busstation aan de Avenida de América. Buskaartje: € 1,-.

Lokale trein/Cercanías
Een doorgaande verbinding op de route Atocha – Puerta del Sol – Nuevos Ministerios – Charmartin – Luchthaven.
Info:renfe/cercanias
V
etrekkend van Terminal 4.

Taxi`s
Het traject luchthaven-centrum kost ongeveer €20 tot €25, de luchthaventoeslag van € 4,50 inbegrepen.


Over land

Aankomst met de trein
Info: www.renfe.es
Madrid heeft 3 grote stations:
Estatión de Atocha, liggend in het zuiden. Een bezoekje waard vanwege zijn doorzichtige koepel en palmbomen.
Metro : Atocha
Dienst voor toerisme in de hal, geopend dagelijks van 09:00 tot 21:00 u. Bagagedepot van 06:30 tot 22:20 u. (reken op € 2,40 tot € 4,50 naargelang de grootte van je stuk bagage).
Estatión de Chamartin, liggend in het noorden.
Metro: Chamartin
Estatión Principe Pio, liggend in het westen.
Tussen de drie stations rijdt een gratis trein voor wie tussen twee van de drie stations reist en in het bezit is van een geldig treinkaartje. De pendeltrein is comfortabeler dan de metro.
Inlichtingen over hotels en pensions: in het station van charmartin, tegenover perron 7. Reserveringen in het stadscentrum. Reken op ongeveer € 2 tot € 3 per boeking

Aankomst met de bus

Estatión del Sur ( Calle Méndez Alvaro) Metrostation: Méndez Alvaro.
Het belangrijkste busstation van Madrid. Een fonkelnieuwe, reusachtige busstation. Vertrek– en aankomstpunt van de meeste nationale en internationale bussen. Erg praktisch. De meeste bussen die hier vetrekken gaan naar bestemmingen in het….zonnige Zuiden!
Veel busmaatschappijen doen dit bustation aan, onder andere:

 • Sepulvedana: (website) Verbinding vanuit Ǻvila, Ségovia en de dorpen in de omgeving van Madrid.
 • Alsa: (website) Vanuit León en Gijón.
 • Enatcar: Als je komt uit Barcelona, Zaragoza en Alicante.
 • Auto-Res: (website) Verbinding met Badajoz, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Valencia, Vigo en Zamora.
 • Euro-Lines: ( website) Europees netwerk

Andere busmaatschappijen hebben hun eigen station en ook die zijn centraal gelegen. Dat betekent dat je steeds vlak bij een metrostation of taxistandplaats bent. De belangrijkste is:

Continental Auto: intercambiador Avenida de América. Hier komen bussen aan uit Burgos, Bilbao en Plampona.


Reizen in Madrid:

Metro: Website
Metronetwerk in Pdf
Metro`s rijden van 06:00 tot 01:30. Madrid kan prat gaan op een uitstekend en snel metronet. Je kunt een tienrittenkaart, de Metrobus, kopen die ook geldig is op de bus en die je met meerdere personen kunt gebruiken. Heel praktisch en goedkoop: € 6,40. Prijs voor één rit: € 1. Alle soorten kaartjes en abonnementen worden in de metrostations verkocht en in sommige krantenkiosken. Dit geldt ook voor de abonas turisticos. Dit abonnement speciaal voor toeristen is geldig gedurende 1,2,3,5 of 7 dagen, tegen respectievelijk € 3,80, 6,80, 9, 14,20 en 19,80, vol tarief, op de trajecten binnen het centrum van Madrid.

Bus: Website
Een dicht busnet, handig als je eenmaal vertrouwd bent met het systeem van verschillende lijnen. De bussen zijn opvallend snel en rijden van 06:00 tot 23:30. Dan nemen de nachtbussen de dienst over: een twintigtal búhos (uilen) rijden tot de verste uithoekjes van Madrid. Ze vetrekken allen aan de Plaza de Cibelas. Met een tienrittenkaart kun je zowel van bus als metro gebruik maken. Te koop in metrostations en in de krantenkiosken.Voor bezoekers is onder andere lijn 27 handig, die door het hart van de stad Paseo del Prado - Paseo de Recoletos – Paseo de Castellana rijdt

Toeristenbus: Website
Per volwassene €15 voor één dag, of € 18 voor twee dagen. Kinderen en personen ouder dan 65 krijgen korting. Houders van de Madrid Card kunnen gratis in de bus stappen. De rode panoramische bussen met open dak ‘Madrid Vision’ doorkruisen de stad en volgen daarbij de verschillende trajecten. Van 09:30 tot 24:00 u (van 10:00 tot 21:00 u in de lente en van 10:00 tot 19:00 u in de winter) Uitleg aan boord in 8 talen.
Route 1 gaat door het historisch centrum (Madrid HIstórico) en route 2 door het moderne Madrid (Madrid Moderno).

Taxi:
Er een vinden kan nauwelijks een probleem opleveren: In Madrid krioelt het van de taxi`s. Sta erop dat de chauffeur de meter op nul zet voor hij begint te rijden. Het starttarief is € 1,75 en het tarief is afhankelijk van het tijdstip (dag of nacht). De heffingstoeslag van en naar de luchthaven is € 4,50. Voor je bagage hoef je in principe niets te betalen. En als de prijs je echt te hoog lijkt, vraag dan een officieel reçuutje.

 


De hoogtepunten van Madrid:

 1. Plaza Mayor
 2. Uitstapjes naar de middeleeuwen - door schilderachtige straatjes
 3. Koninklijke Paleis, kathedraal, opera.
 4. De Gran Via een vleugje Parijs
 5. Chueca - jong zijn in Oud-Madrid
 6. El Retiro stadspark - een tuin voor iedereen
 7. Calle de Serrana - winkelen in de wijk Salamanca
 8. Kroegentocht in de schrijverswijk - Huertas
 9. El Rastro , de beroemde vlooienmarkt van Madrid (Zondags)
 10. Op de fiets naar buiten - Casa de Campo en de Manzanares-oever
 11. Wandelroute langs alle belangrijkste bezienswaardigheden

1.Plaza Mayor:

Waarom is er in Spaanse steden zoveel drukte op de pleinen? Omdat men daar leeft! Op de Plaza Mayor werd al geleefd in de middeleeuwen. Het plein is harmonieus van vorm, autovrij, weids, een plek voor ontspanning – en altijd gevuld met mensen. Vooral toeristen

Metro: L1,2,3 Sol
Plaza Mayor, een prachtige creatie uit het begin van de 17de eeuw met een afmeting van 122 bij 94 meter. In staat het standbeeld van Filips III, die het plein liet aanleggen. De architectuur is zeer typerend voor het Madrid de Los Austrias en verraadt duidelijk de invloed van Herrera: het is vrij sober ingericht. Op dit plein werden de ketterverbrandingen en doodstraffen uitgevoerd, religieuze theatervoorstellingen van Lope de Vega en  corrida`s gehouden en volksmanifestaties georganiseerd. Dat laatste gebeurt nu nog steeds. De gewelfde bogen vormen de verbinding tussen het plein en de belangrijkste omliggende straten. De gebouwen tussen de torens zijn ouder dan het plein zelf. Je ziet er het casa de La Panaderia (bakkerij) en aan de overkant het casa de la Carneceria (slagerij). Beide gebouwen dragen nog steeds hun respectievelijke namen. Mooie huizen met portiek. In de zomer is het een populaire ontmoetingsplaats. Je drinkt er in de zon een kopje koffie met vrienden. Elke zondagmorgen is er onder de arcades een postzegel- en oudemuntenmarkt. Er heerst altijd een gezellige drukte. Op nr. 30 is een van de oudste sombrerowinkels van de stad gevestigd. Je vindt er van alles: van ouderwetse hidalgopetten tot breedgerande hoeden…Het plein ligt in een voetgangersgebied, waar je talloze cafeetjes, restaurants en winkelstraatjes vind, die de Puerto del Sol met de Plaza Callao verbinden ter hoogte van de Gran Via. De straten in de buurt zijn genoemd naar de ambachten die er vroeger werden uitgeoefend: cuchilleros messenmakers) bordodores


2.Uitstapjes naar de middeleeuwen - door schilderachtige straatjes

Wanneer men een wandeling maakt Door de Barrio de Los Austrias, de historische’ wijk van de Habsburgers’ rond de Plaza Mayor, kan men zich voorstellen hoe Madrid er in de middeleeuwen uitzag en functioneerde. En overal nodigen tavernes hier uit tot een bezoek.

Metro L1,2,3, Sol
Vanaf het metrostation volgt men de Calle Mayor, de voormalige hoofdstraat van de stad, tot men links de Plaza Mayor is gepasseerd. Direct daarna komt men links bij de Mercado de San Miguel, een  mooie markthal uit het begin van de vorige eeuw, waarin alleen al de aanblik van medterrane delicatessen hongerig maakt. Daarna loopt men verder in de schuin aflopende straat Cava de San Miguel.

Langs de Cavas
Hier begint een van de meest schilderachtige straatjes van de oude binnenstad. De benaming cava verwijst naar de voormalige gracht langs de middeleeuwse stadsmuur. De gevels aan de linkerzijde lopen aan de bovenkant gelijk met de bebouwing van de Plaza Mayor. Om deze reden zijn de onderste huizen ongebruikelijk hoog voor de tijd waarin ze zijn gebouwd. In de gewelven van de souterrains, hebben tavernes en restaurants sfeervolle ruimtes gecreërd, natuurlijk met een toeristisch tintje. Met een licht boog wandelt men verder in de Calle de Cuchilleros, waar aan de linkerkant een granieten trap naar een hoge poort naar de Plaza Mayor leidt. De straat zelf komt uit op het plein Puerta Cerrada. Ofschoon deze wordt doorkruist door de drukke Calle de Segovia, zijn de zonovergoten terrassen altijd druk bezocht.
Het verlengde van de Calle de Cuchilleros, de Cava Baja, werd in de 18de en 19de eeuw gedomineerd door herbergen, de posadas. Daaraan herinneren nog de grote houten poorten met dubbele deuren waardoor destijds de paardenkoetsen de binnenplaats op reden. Tegenwoordig is de Cava Baja een unieke locatie voor fijnproevers. De straat vormt een aaneenschakeling van restaurants, met houten of betegelde façades in traditionele Madrileense stijl en vaak rustiek ingericht. Kiezen is moeilijk, maar één ding is zeker: in deze straat hoef je geen honger te lijden..

Omgeving van de San Andrés
Het gebied rond de compacte Iglesia de San Andrés uit de 17de eeuw biedt volop ruimte aan de terrasjes van de trendy wijk La Latina. De naïeve schilderijen in deze kerk vertellen over de wonderdaden van de stadspatroon San Isidro. De herinnering aan deze beschermheilige wordt ook levend gehouden in het aan de middeleeuwse stadsgeschiedenis gewijde Muse de los Origenes, in een voormalig adellijk paleis. In dit gebouw is de put te zien waarin de zoon van San Isidro verdronken was, maar waar hij weer levend uitkwam door de niet-aflatende gebeden van zijn vader.
De Plaza de Paja aan de achterzijde van de kerk is een oud marktplein waar niet veel aan is veranderd. Hier werd in de middeleeuwen het stro verhandeld, aangezien de boeren hier het tiende deel van hun oogst inleverden bij de geestelijkheid. Aan het plein bevindt zich een kunsthistorisch juweeltje: de gotische kapel Capilla del Obispo. Vanaf hier is het maar een paar stappen naar de kleine Iglesia de San Pedro met zijn originele klokkentoren uit de 14de eeuw.

Plaza de La Villa
We gaan nu naar de barokke façade van de Basílica Pontifica de San Miguel (18de eeuw), en klimmen via de smalle steegjes Puñonrosto en Cobo verder omhoog naar de Plaza de La Villa. Dit historische stadhuisplein wordt omringd door typische voorbeelden van Habsburgse bouwkunst. Het oudste gebouw is de Casa de Los Lujanes, een adellijke woning uit de 15de eeuw. Het oude stadhuis Casa de La Villa, dat in de periode 1586 – 1696 werd gebouwd, doet tegenwoordig dienst als museum, met een rijk interieur met historische meubels, wandtapijten, keramiek, kroonluchters en kunstwerken.


3.Koninklijke Paleis, kathedraal, opera.

Het antwoord over het Koninklijk Paleis luidt: Nee de koning resideert hier niet!. Hij woont in een klein paleis aan de rand van de stad. Hij gebruikt het Palacio Real bij officiële gelegenheden en de rest van de tijd is het paleis als museum opengesteld voor het publiek. Het paleis, de kathedraal en de Koninklijke Opera vormen een majesteitelijk ensemble aan de westrand van de oude binnenstad.

Website:

Palacio Real (Koninklijk paleis)
Metro: L2,5 Ópera
Geopend van maandag tot zaterdag van 9:00 tot 18:00 u, op zon en feestdagen van 9:00 tot 15:00 u. Gesloten op dagen van officiële ontvangsten. Toegangsprijs (salons, apotheek en Koninklijke wapensmederij) € 8 (vrij bezoek). Rondleiding €9. Audiogids:€2. Studentenkorting. Op woensdag gratis voor EU onderdanen.
Van het plein heb je een mooi uitzicht op het park Casa de Campo en de buitenwijken van Madrid. Op het plein, dat werd aangelegd in opdracht van Joseph Bonaparte, staat een ruiterstandbeeld van Filips IV. De bouw van het koninklijk startte in 1738 op de ruïnes van het oude Alcázar (fort) uit de 9de eeuw, toen emir Muhammad ben Abd Al Rahman aan het hoofd stond. Hij heeft de grondslag gelegd voor de stadsontwikkeling van Madrid. Helemaal aan het begin van de reconquista (1085) werd het heroverd door de Castiliaanse koningen. Tijdens de regeerperiode van Karel V werd er hard gewerkt om het fort te veranderen in een paleis in renaissancestijl. In 1561, toen Madrid de rol van hoofdstad van Toledo overnam, kreeg het paleis zijn politieke functie terug. Op kerstmis 1734 werd het oude alcázar in de as gelegd. Koning Filips V (de eerste koning uit de Spaanse Bourbontak) liet meteen een nieuw paleis bouwen: het huidige. Dertig jaar lang werd er aan het strenge, neoklassieke paleis gewerkt.
Het monumentale bouwwerk bestaat uit drie delen: het paleis zelf, het paradeveld in het midden en de nieuwe catedral Santa Maria La Real de La Almudena. De naam van de kathedraal is ontleend aan de vestingmuur van het alcázar: de almudayna.
Het interieur is interessant, te beginnen met de grote trap die naar de Koninklijke vertrekken leidt. Verschillende zalen zijn van uitzonderlijke waarde door hun rijke interieur, bijvoorbeeld de Gasparini-Salon in hyperrococostijl (een van de meest verrassende rococo verzamelingen van Spanje) en de opmerkelijke porseleinverzameling, stille getuige van de liefhebberij van kunstvoorwerpen uit China in de 18de eeuw. Onderweg kun je tweemaal een schilderij van Carlos IV en van Maria-Louise bewonderen, alle van Goya. Weelderige troonzaal. Op het plafond zie je een schitterend fresco van de hand van Giambattista Tiepolo, De grootsheid van de Spaanse monarchie. Dan volgt een opvallende gala-eetzaal, versierd met mooie wandtapijten. Hier werd op 12 juni 1985 het verdrag getekend waarmee Spanje toetrad tot de Europese Gemeenschap. De tentoonstellingsruimten zijn gewijd aan muziek en herbergen een collectie snaarinstrumenten gemaakt door Stradivarius (de beste vioolbouwer aller tijden) aan het einde van de 17de eeuw. De Koninklijke kapel is met al dat goud, marmer en haar caissonzoldering vreselijk protserig. Dan kom je bij een opeenvolging van salons aan de kant van de Plaza de Oriente. Vanaf het middenbalkon sprak Franco zijn grijzende aanhangers toe. Er is ook een klein museum van de farmacie. In de tuinen van het koninklijk paleis ligt het koetsenmuseum.  
-La Real Armeria (het koninklijk wapenmuseum: ingang Plaza de Armeria, zelfde openingstijden en met hetzelfde toegangskaartje te bezoeken als het Palacio Real. Dit museum heeft een prachtige verzameling wapens en wapenuitrustingen, voor het grootste deel afkomstig uit de privécollectie van keizer Karel V. Wie niet zo van wapens houdt, kan er in ieder geval een en ander te weten komen over de Spaanse geschiedenis. De wapenuitrusting van Karel V en van Filips II, de draagstoel van Karel V, het zwaard van conquistador Francisco Pizarro, wapens en kleding van de Turkse admiraal Ali Pacha en de tent van de Franse koning Frans I behoren tot de belangrijkste stukken.
Ten westen van het koninklijk paleis liggen twee aangename parken: de Campo del Moro en het park van het Casa del Campo waar je met een kabelbaan vanaf de Paseo del Pintor Rosales Ferraz naartoe kunt.


4.De Gran Via een vleugje Parijs
Metro L2 Sevilla, Banco de Espana, L1,5 Gran Via
De Gran Via is de wervelkolom van Madrid. Hier is de concentratie toeristenhotels, winkels met merkkleding, taxfreeshops en zakenlieden erg hoog. Verder vindt je er enkele grote bioscopen die de nieuwste films uit Hollywood vertonen, die helaas meestal in het Spaans zijn, Deze in 1918 geopende avenue met een tracé van gebroken lijnen, loopt door een wijk die dateert uit het einde van de 19de eeuw. De architectuur van sommige gebouwen doet denken aan die van New York of Chicago in die tijd. Op de hoek met de Calle Fuencarral staat bijvoorbeeld de Torre Telefónica uit 1930, die vooral s`nachts indrukwekkend is, omdat hij wordt verlicht De toren in deze voortaan typisch Madrileense  neoclassicistische stijl is oorspronkelijk het werk van architect Antonio Palacios. Een ander mooi gebouw is het Edificio Metropolis, op de hoek van de Gran Via met de Calle de Alcalá. Met een koepel van donkere leisteen versierd met bladgoud en een gevleugelde Victoria bovenop. De Amerikaanse schrijver Hemingway hield zeer van de Gran Via, die hij bezocht in de jaren dertig en veertig. Hij heeft het er vaak over in zijn boeken: zo ging hij whisky drinken in café Chicote op nummer 12, dat nog steeds bestaat, maar niet meer de sfeer van weleer ademt. Aan de kant van de Plaza España staat een kolossaal monument ter nagedachtenis aan Cervantes.


5.Chueca - jong zijn in Oud-Madrid
Metro L1,5 Gran Via, L5 Callao, Chueca
Op een stukje grond zo groot als een postzegel ligt een zeer levendig stukje Madrid: de wijk Chueca. Dit is voornamelijk het uitgaanscentrum van de stad en het middelpunt van het stormachtige leven van de hedendaagse jeugd. In een raster van rechte straten vind je talloze modezaken en winkels met leuke hebbedingetjes, hippe cafés, een heleboel designrestaurants en moderne boetiekjes. Vermijd het om met de auto de straat te doorkruisen. Ga liever lopen, dan kun je meteen de cristalleras goed bekijken. Deze franse balkonnetjes sieren de voorgevels van de gebouwen en je ziet ze alleen door omhoog te kijken. Jongeren en wat minder jeugdigen, homo en hetero komen hier om zich tegen het eind van de week te vermaken. Het nachtleven in deze wijk verplaatst zich vaak van de ene kroeg naar de andere.

Tapas eten:
Bodega de La Ardosa: Calle Colón 13. Metro Trubinal
Geopend van 08:30 tot 01:00 (zondag tot middernacht).
Dit is een typisch Spaanse bodega uit 1892. Tonnen om op te zitten, oude affiches aan de muren en achter de bar een indrukwekkende hoeveelheid flessen. Uiteraard kun je er vermout met croquetas bestellen.

Stop Madrid: Calle de  Hortaleza 11. Metro Gran Via
Geopend van 12:00 tot 01:00 u, in het weekend tot 02:30. Zondag van 13:00 tot 24:00 u.
Reken op minimaal € 3 voor tapas. Oude slagerij waar de tijd schijnbaar is blijven stilstaan. Alleen worden op de marmeren snijtafel van de slager nu geen koteletten meer versneden, maar wel plakken jamón Grote porties en de uitbater heeft voor iedereen een lach over.


6.El Retiro stadspark - een tuin voor iedereen
Metro L1 Atocha, Atocha-Renfe, L2 Retiro, L9 Ibiza

Een aangename plek waar je tot rust kunt komen na een overdosis verkeer. Het park en het meer (estanque) bestonden al in de 16de eeuw. Het park is de groene long van Madrid en een ideaal plek voor een siësta. Je wandelt er langs mooie paden, afgeboord met struiken, of brede open lanen, die samenkomen aan de centrale vijver waar je kunt relaxen of een bootje huren. Op zondagochtend gaat iedereen er wandelen. Er staat een muziekkiosk, jongleurs en kaartlegsters fleuren het park op. Het zeer barokke monument opgedragen aan Alfonso XII zorgt voor schaduw aan de waterkant. Aan je rechterhand ligt het palacio de Velázquez (tentoonstellingspaleis). Het is een origineel gebouw van baksteen, versierd met azulejo`s. Erachter ligt het lichte en luchtige Palacio de Cristal. Soms worden er tijdelijke, prestigieuze tentoonstellingen gehouden. Voor de rest biedt het park je nog een rosaleda (rozentuin) en een sterrenwacht… Als je naar het Prado terugkeert, kom je langs de jardín Botánico ( plantentuin, ingang langs de Plaza de Murillo). Ten noorden van het park, ligt Recoletos, een bijna burgelijke woonwijk, waar deftige winkels en restaurants gevestigd zijn.

Bij 27BIKES zijn fietsen te huur voor tochtjes door het stadspark. Alcalde Sainz de Baranda 16. Metrolijn 9 Ibiza


7.Calle de Serrana - winkelen in de wijk Salamanca
Metro L2 Retiro, L4 Serrano
Ten Oosten van het oude centrum van Madrid, achter de Paseo del Prado, strekt zich Alamanca uit. In deze enorme wijk wonen de welgestelde Madrilenen. Dit is het andere Madrid: rijk en weelderig. Planologisch steekt Salamanca heel anders in elkaar dan het centrum, want de wijk wordt in vakken verdeeld door een aantal brede lanen en straten. Het lijkt wel of er aan het einde van de 19de en aan het begin van de 20ste eeuw een nieuwe stad is verrezen naast de oude. Uit de plattegrond van de wijk valt af te lezen dat functionaliteit, gebruiksgemak en de welvaart van het eerste decennium van de 20ste eeuw een grote rol hebben gespeeld in het ontwerp. In deze wijk valt s`avonds niet veel te beleven, maar je komt er overdag om het museo Archeologico te bezoeken en om in het Parque de Buen te wandelen (of te joggen)


8.Kroegentocht in de schrijverswijk - Huertas

Metro L1 Antón Martin, L1,2,3 Sol

Het zwaartepunt van het Madrialeense nachtleven is gevestigd rond de Plaza de Santa Ana: het aantal cafés en restaurants, muziekclubs en ontmoetingsplekken in Huertas, de `schrijverswijk`, is nauwelijks te tellen. Ook de karakteristieke tabernas  zijn er nog steeds.

Huertas staat in Madrid bekend als de barrio de las Letras, schrijverswijk. Veel straten zijn genoemd naar grote schrijvers die hier ooit geleefd hebben, zoals de ‘Don Quichot’-auteur Miguel de Cervantes of Lope de Vega, de ‘Spaanse Shakespeare’. Zoals bekend, kan wijn inspireren tot dichten en verhalen vertellen en dus lijkt het geen toeval dat enkele van de oude kroegen van de stad in Huertas te vinden zijn, en de wijk zich ontwikkelde tot het centrum van het nachtleven.
In de tabernas brachten generaties Madrilenen en ook schrijvers, politici en kunstenaars de uren na zonsondergang door. Gezellig samenzijn en discussiëren, daarbij een glaasje of sherry drinken en een paar olijven of gamba`s eten – en dat is hier een goed gebruik.

Het plein van de heilige Anna
In Huertas beginnen en eindigen alle wegen op de Plaza de Santa Ana. Een smalle kant van het plein wordt ingenomen door het uit 1704 stammende, in 1802 in neoclassicistische stijl vernieuwde Teatro Español. Het gebouw daartegenover, met grote ramen en een ‘vuurtoren’ op het dak dateert uit het begin van de 20e eeuwen hoort nu bij het Hotel ME Madrid. Tussen de cafés op het plein, waarvan de terrasjes s`nachts stampvol zitten, valt de uit 1904 stammende Cerveceria Alemana op. In deze ‘Duitse Bierstube’ is het bier even Spaans als de tapas en de raciones. In de vorige eeuw kwamen hier stierenvechters en politici, intellectuelen en schrijvers, onder wie Ernest Hemingway. Ernaast bedelt de Cerveceria Santa Ana samen met de andere kroegen aan het plein om de gunst van het publiek.


9.El Rastro , de beroemde vlooienmarkt van Madrid (Zondags
Metro L1 Triso de Molina, L5 La Latina, Puerta de Toleda, L3 Lavapiés, Embajadores.

Men waant zich hier op een bazaar, waar men lekker kunt rondsnuffelen aan kraampjes met snuisterijen, kleding en huishoudelijke goederen, echt antiek en goedkope kunst. Elke zondag trekken duizenden Madrilenen en andere bezoekers naar deze enorme vlooienmarkt.

Duizenden kraampjes worden hier elke zondag in alle vroegte opgebouwd en concurreren om de aandacht van de bezoekers, die gekomen zijn om nieuwsgierig rond te snuffelen, vrienden te ontmoeten of gewoon naar alle bedrijvigheid te kijken. Rond de Plaza de Cascorro stonden in de 15de eeuw de Madrileense slachthuizen, die zich in die tijd buiten de stadsmuren bevonden. Sinds de 18de eeuw kwam men hier regelmatig bij elkaar om van alles en nog wat, oud en nieuw te verhandelen.
Tegenwoordig is de Rastro een van de belangrijkste toeristische attracties van de Spaanse hoofdstad. Overigens zijn de straten aan de rand van de multiculturele wijk Lavapiés ook doordeweeks een bezoekje waard; men ontdekt daar een stukje authentiek Madrid met antiek-, meubel- en tweedehandszaakjes.
In de grote wirwar aan kraampjes is overigens wel een duidelijke ordening aangebracht. Of het nu gaat om kleding of vogelvoer, antiek of huishoudelijke artikelen, made in China-snuisterijen of nuttige gebruiksartikelen – alles heeft een eigen plaats op de Rastro.


10.Op de fiets naar buiten - Casa de Campo en de Manzanares-oever
Lengte ca 7 km.

De Madrilenen ontdekken hun rivier. In het kader van de jongste stadsontwikkelingsprojecten zijn de snelwegen die de Rio Manzanares aan beide zijden in een korset van beton en asfalt dwongen verbannen naar ondergrondse tunnels. Daarmee kwam er ruimte voor groen en fietspaden langs de oevers van de rivier. En is het vroegere jachtterrein van de Spaanse Koningen dichter bij de stad gekomen.

Vertrekpunt: het Koninklijk Paleis
Over de brede stoep langs de Jardines de Sabatini gaat men eerst naar rechts en men heuvelafwaarts de zoom van het park in een boog naar links. Kijk goed uit op de linkerstoep van de Cuesta de San Vicente: de weg langs de paleistuin Campo del Moro is vrij steil. Eventueel kan men hier, lettend op de voetgangers, met de fiets aan de hand de weg vervolgen naar de Puerta de San Vicente, de in 1775 door Sabatini opgerichte triomfboog.
Aan de overkant van de straat ligt het oude Estación del Principe Pio, dat nog steeds dienst doet als station voor regionale treinen en als metrostation, en voor de rest winkel- en vrijetijdscentrum is. Nu steekt men bij het stoplicht de Paseo de La Virgin del Puerto over, richting de rivier en de Puente del Rey. Deze in 1816 in opdracht van Ferdinand VII gebouwde ‘koningsbrug’ schiep een snelle verbinding tussen het paleis en Casa de Campo, waar de koningen hun jachtterrein hadden.

En uitstapje naar Goya
Als men van kunst houdt is het een aanrader om vóór de brug over de rivier rechtsaf te slaan en een paar honderd meter verder te fietsen. Daar staan aan de Paseo de la Florida, als tweelingkapellen, de Ermita de San Antonio de la Florida en het Panteón de Goya, de grafkapel van de grote hofschilder. Goya heeft ze, inclusief de koepels, in 1798 prachtig beschilderd; de scènes vertellen het verhaal van Antonius-wonder.

Het jachtterrein van de koningen.
Via de Puente de la Reina Victoria uit het begin van de 19de eeuw bereikt men de rechterkant van de rivier, die men zuidwaarts terug naar de Puente del Rey volgt. Rechts markeert een als halfrond opgestelde zuilengroep de ingang naar Cas de Campo. Men fietst rechtdoor over de Paseo de Embarcadero, volgt dan bij een kleine kruising de Paseo Azul kort naar rechts en buigt dan weer naar links naar het meer, waarop men boottochtjes kan maken. Vanaf hier kijkt men mooi over een stuk van de stad: de hoge flats op de Plaza de España, het paleis, de kathedraal en de koepel van San Francisco El Grande. Aan het meer vindt men veel restaurants. Fiets men nu om het meer heen om naar de Paseo del Embarcadero en de rivier terug te keren.

Segovia- en Toledo-brug
Als men verder fietst langs de rivier bereikt men al snel de oudste brug van Madrid, de Puente de Segovia, ontworpen door de renaissancearchitect en Escorial bouwer Juan de Herrera. Nu gaat men ongeveer 2 km lang zuidwaarts tot waar de rivier, ongeveer ter hoogte van het aan de overkant gelegen voetbalstation van Atletico Madrid (het Estadio de Vicente Calderón) een kleine bocht maakt. Kort daarna stuit u op de tweede historische stenen brug, de Puente de Toledo, die Madrids barokarchitect Pedro Ribera in 1712 aanlegde. Halverwege de brug zijn twee stenen bogen met daarin de beelden van de beschermheilige van de stad San Isidro Labrador en zijn vrouw Santa Maria de la Cabeza.
Voorbij de brug leidt de Calle de Toledo omhoog naar de Puerta de Toledo, waar vroeger de stadspoort richting Toledo heeft gestaan. De triomfboog werd in 1817–1827 gebouwd ter ere van Ferdinand de  VII. Noordwaarts wordt men langs de Calle de Toledo rechtstreeks omhoog gevoerd naar de Plaza Mayor, terwijl de Gran Via de San Francisco en de Calle de Bailen u terug brengen naar het Koninklijk Paleis.

Fiets Huren: BIKE SPAIN TOURS, Plaza de la Villa 1, Corner to codo street
Monday-Friday: 10:00-14:00 en 16:00-19:00
Metro: Sol-Opera


11.Wandelroute langs alle belangrijkste bezienswaardigheden

Stadswandelroute: in PDF
MADRID:
Afstand: 8.4 km

Madrid is zeer rijk aan musea, parken en pleinen. Met deze wandeling door Madrid brengen we je langs alle belangrijkste bezienswaardigheden. Starten doen we met het prachtige Parque del Retiro en daarna volgen grote kleppers van musea: Pradomuseum, Reina Sofia, Thyssen-Bornemisza en voor de liefhebbers het archeologisch museum. Na een rustiger straat kom je in het oude centrum terecht en wandelen we van het ene plein naar het andere: Puerta del Sol, Plaza Mayor en Plaza de la Villa. In het laatste deel van deze stadswandeling Madrid wandel je langs je koninklijk paleis en de vele parken. Tenslotte eindigen we op het Plaza d'Espana en kan je nog een heel bijzonder, fijn en klein museum bezoeken. De wandelroute zal meer dan één dag in beslag nemen als je wat musea aandoet. Ze is goed opsplitsbaar in twee delen waarbij je stopt aan Plaza Colon met metrostation 'Colon' en de volgende dag de draad terug oppikt vanaf het metrostation Gran Via

 • Vertrek : Metro Retiro, Calle de Alacala
 • Einde: Metro Plaza de Espana
 • Aard: stadswandeling
 • Wegdek: verharde wegen
 • Reliëf: vlak
 • Toegankelijk voor rolwagens:

ROUTEBESCHRIJVING
We starten onze wandeling aan het metrostation 'Retiro'. Het loont de moeite om in het verlengde van de Calle de Alcala (grote boulevard) even naar de poort te stappen: de Puerta de Alcala.
Deze voormalige stadspoort fungeert sinds het einde van het extreemrechtse Franco tijdperk als symbool van de herwonnen Spaanse democratie. Oorspronkelijk (in 1778) werd ze gebouwd ter ere van Karel III. De poort en haar omgeving hebben bange momenten doorstaan. Vlakbij stierven ooit slachtoffers van de Inquisitie op de brandstapel. In de poort zelf zijn nog de kogelgaten terug te vinden van de moordaanslag in 1921 op Eduardo Diaz, toenmalig premier.
Stap daarna recht tegenover het metrostation 'Retiro' het park binnen. Ook aan het rond punt stap je rechtdoor langs het water tot aan het volgend rond punt waar je opnieuw rechtdoor gaat tot aan het volgend rond punt (2).

Parque del Retiro
Een uitstekende plek om de wandeling te starten is het “Parque El Retiro”, gelegen achter het Prado en bovendien met 118 hectare één van de grootste parken van de stad. Nu is het park terug in handen van alle Madrilenen en de toeristen, maar vroeger werden hier decadente feesten gegeven voor de koninklijke familie en de hogere adel. Gelukkig kan nu iedereen er terecht, bijvoorbeeld om het standbeeld “El Angel Caido” (de gevallen engel) te bewonderen, één van de meest opmerkelijke beelden in het park. Eén van de mooiste tuinen in het park is de Chines (El Jardin Chino) met veel water en bruggetjes. Elders valt de reusachtige super deluxe serre “Palacio de Cristal” te bezoeken. Beslist ook een bezoek waard is de rozentuin,, “La Rosaleda”, waar vooral veel geurende rozen geteeld worden. Bovenal is dit park een ontmoetingsplaats van mensen te midden van lommerrijke bomen, veel bloemen en grasvelden, mooie waterplassen en tal van zitbanken.

Hier kan je onmiddellijk naar rechts ofwel maak je een ommetje zoals op de kaart aangegeven. In elk geval bij het verlaten van het park kruis je de grote rijbaan Calle de Alfonso XII. Aan je rechterhand zie je nu de botanische tuin. Op het einde ga je naar links voor het Centro de Arte Reina Sofia en naar rechts voor het Prado en het vervolg van de wandeling.
Je stapt altijd maar rechtdoor en komt zo langs een rond punt met een Neptunusfontein, de Plaza de Cibeles en tenslotte aan de Plaza Colon met het moderne monument ter ere van Colombus. Voor het Museo Arqueologico Nacional dien je net voor punt 4 op de kaart de Calle de Villanueva rechts te nemen. De ingang ligt dan in de volgende straat links: Calle de Serrano.

Centro de Arte Reina Sofia
Anders dan het bekende Prado en Thyssen-Bornemisza is het “Museo Nacional Reina Sofia” helemaal gewijd aan moderne en hedendaagse kunst. Liefhebbers vinden hier een behoorlijk uitgebreide collectie. Onder de “sterren” van het museum vallen zeker te vermelden Pierre Alechinsky, Pablo Picasso (die ook een eigen museum heeft elders in de stad), Vassily Kandinsky, Salvador Dali, Max Ernst, enz … Website: www.museoreinasofia.es

Real Jardin Botanico
Deze botanische tuin is al meer dan 200 jaar oud. Het werd opgezet door koning Carlos III om geneeskrachtige planten te kweken en zeldzame bomen en planten te tonen aan het publiek. Zijn standbeeld staat in het midden van het park. De ingang is betalend.

Museo Nacional del Prado
Het “Museo Nacional del Prado” bezit een fascinerende reeks kunstwerken. Het is onmogelijk ze hier allemaal op te noemen, enkele namen volstaan allicht om je aandacht te wekken: de schitterende”Tuin der Lusten” en de “Zeven Hoofdzonden” van Hieronymus Bosch, de “Triomf van de Dood” van Pieter Breughel de Oude, “Las Menimas” als een van de meer dan vijftig werken van Velazquez, “De naakte Maja” en “De Hond” van Goya,... Daarnaast zijn er ook werken van andere grote meesters als Rubens, Titiaan, Van Dyck, Rembrandt, Dürer, Rafaël en nog talloze grote kunstenaars. De laan waarin het Prado gelegen is begint (of eindigt) bij het Plaza de Cibeles, bekend om de 18de eeuwse fontein met het beeld van Cybele, een Griekse vruchtbaarheidsgodin afgebeeld in een strijdwagen.
Website: www.museodelprado.es

Museo Thyssen-Bornemisza
In het begin van de 20ste eeuw begon de Duits-Hongaarse industrieel Heinrich Thyssen Bornemisza met het verzamelen van kunstwerken. Zijn zoon Hans zette deze activiteit voort na de dood van zijn vader en bracht de collectie over naar Madrid waar ze nu is ondergebracht in het “Museo Thyssen-Bornemisza”. Net als in het Prado kan je hier tal van werken van grote Vlaamse meesters bewonderen. De belangrijkste stukken in de verzameling zijn ongetwijfeld de “Annunciatie” van Jan Van Eyck en het “Portret van een Jonge Man” van Hans Memling, terwijl ook Rubens en Van Dyck aanwezig zijn. Maar er zijn nog werken van tal van andere grote namen te bewonderen in de uitgebreide collectie:Hans Holbein, Albrecht Dürer, Rafaël, Carravagio, Titiaan, Murillo, … De collectie herbergt ook modernere meesters zoals Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Matisse Gustav Klimt, Picasso …
Website: www.museothyssen.org

Museo Arqueologico Nacional
Dit is toch wel een bijzonder archeologisch museum dat reeds meer dan 400 jaar bestaat. Het bevat objecten vanaf de prehistorie tot de 19de eeuw die opgegraven werden in Spanje. Daarnaast zijn er ook nog voorwerpen tentoongesteld uit andere landen Griekenland en Egypte. Er zijn gouden voorwerpen zowel als mozaïeken, gebruiksvoorwerpen, menselijke resten en kunstvoorwerpen. Ondergronds is de grot van Altamira met haar rotsschilderingen nagebootst. Het hoogtepunt is het beeldje Dama de Elche dat net geen 2500 jaar oud is. Opgepast dit museum is vanaf zondagmiddag tot maandagavond gesloten!
Website: www.mcu.es

Je bevindt zich nu op de Plaza de Colon. Hier staat een modern monument ter ere van de ontdekkingsreiziger Colombus. Ga nu naar links in de Cale de Gènova tot aan het volgende plein: Alfonso Martinez.

Kies links voor de Plaza de Santa Barbara waar je nog even langs het groen wandelt om dan terug tussen de huizen in de Calle de Hortaleza terecht te komen. Doorstappen is de boodschap tot aan de superbrede boulevard; Calle Gran Via

Ga eventjes naar links en dan direct rechts de Calle de la Montera instappen. Ga door tot je op een reuzengroot plein komt: de Puerta del Sol

Puerta del Sol
Hét centrale plein van Madrid is de “Puerta del Sol”, met in het midden een bronzen beeldje van een beer die van een aardbeienboom eet, het symbool van de stad. Vandaag kom je naar hier om te winkelen, om uit te gaan, om naar mensen te kijken en je te laten bekijken. De oorsprong van het plein gaat terug tot de islamitische tijd, toen hier de poort stond die de stad moest verdedigen tegen invallen uit het oosten. Het opvallende gebouw in rode baksteen vervulde talrijke functies: gevangenis voor politieke tegenstanders van Franco, ministerie van Binnenlandse Zaken en hoofdpostkantoor. Vandaar ook de naam “Casa deCorreos” (of voluit: “Casa real de Postas o Correos”).

Kies nu aan de andere zijde van plein 'links rechtdoor' dat is de Calle Mayor. Voor het Plaza Mayor dien je het derde straatje links in te stappen. Wat verder in de Calle Mayor kom je automatisch langs de Plaza de la Villa. Op het einde kom je aan de Calle de Bailien. Als je naar de oude binnenstad wenst te gaan kan je dit het best doen via die Calle de Bailien. Recht tegenover het paleis heb je een Franse tuin en als je daar doorstapt kom je aan de achterkant van het theater terecht.

Plaza Mayor
Van aan de Puerta del Sol leidt de Calle Mayor naar de Plaza Mayor, het historische centrum van de stad. Bijna vier eeuwen geleden, toen de Habsburgers nog de scepter zwaaiden, lieten zij dit fraaie plein aanleggen voor hun eigen vermaak. Nu is het plein omgetoverd in één groot voetgangersgebied waar altijd wel iets te bleven valt, zeker in de zomer. Je kan er luisteren naar straatmuzikanten, op de terrasjes is het heerlijk genieten van lokale lekkernijen, er zijn regelmatig concerten en openluchttheater, soms is er vuurwerk, op zondagen is er een postzegels- en muntenmarkt, tijdens de maand december is er een grote Kerstmarkt, enz …

Casa de la Panaderia op de Plaza Mayor
Vandaag resten er nog enkele gebouwen die hun oorsprong vonden in de tijd dat de Habsburgers met hun vele geld dit plein en zijn omgeving lieten aanleggen. In het huidige gebouw, genaamd naar de bakkersgilde “Casa de la Panaderia”, waren vroeger de buitengewoon luxueuze vertrekken van de monarchie ingericht. Van hieruit bekeken ze het volk, maar ze hadden ook zicht op heiligenverklaring en heksenverbranding. De figuur die van op een paard het plein overschouwt is Filips III, die dit plein inhuldigde.

Plaza de la Villa
Dit plein,vlakbij de Plaza Mayor, is wat kleiner maar kan eveneens op een eeuwenoude geschiedenis bogen. Getuige daarvan zijn enkele historische gebouwen aan het plein. De mooiste gevel is misschien wel die van het “Casa de Cisneros”, ooit een paleis, nu behorend tot het stadhuis. Het huidige fraaie stadhuis, “Casa de la Villa”, was ooit een graanpakhuis. De “Torre de los Lujanes” uit de 15de eeuw is het oudste gebouw. Hier woonden ooit rijke families en valt nu nog een fraaie natuurstenen trap te bewonderen, het werk van islamitische ambachtslui. In de onmiddellijke omgeving van de Plaza de la Villa liggen nog meer aangename pleinen en straatjes. Slenter eens door de Calle del Sacramento naar de “Basilica Pontifica de San Miguel” of naar de Iglesia de Santa Maria. Ietwat verder weg in westelijke richting brengt de Calle San Nicolas je naar de gelijknamige kerk, de oudste van Madrid.

Oude binnenstad
Het oudste gedeelte van Madrid is gekenmerkt door smalle straatjes en een groot plein: Plaza de Isabella II aan het Teatro Real of de opera. De opera werd gebouwd in de 2de helft van de 19de eeuw in opdracht van Isabella II. Het stond bijna 80 jaar gesloten wegens zware bouwkundige problemen. Sedert eind vorige eeuw is het terug geopend als een hypermodern theater met een prachtig en weelderig interieur. Als je verder in dit oude stadsgedeelte wandelt zal je nog meer pleintjes opmerken die op zomerse avonden veelal het decor vormen van een gezellige bijeenkomst.

Hier ga je rechtsaf in de Calle de Bailien. Op het einde kom je op de Plaza de Espana

Palacio Real
Inzake luxe moet het huis van de bakkersgilde ver onderdoen voor het vroegere koninklijke paleis: Palacio Real op de Plaza de Oriente, nu een museum. Dit optrekje in Franse stijl, waarvan de bouw indertijd werd aangevat door Philips V, telde maar liefst 2800 kamers. Of ze allemaal marmeren vloeren hadden is niet duidelijk. Maar er is nog véél meer fraais te zien. Neem eens een kijkje bij de fresco’s in de “Salon de los Alabarderos” (zaal van de hellebaardiers). Ben je nog nooit in een porseleinen ruimte geweest,loop dan eens langs in de “Sala de Porcelana”, die met dit materiaal bekleed is. Wapenliefhebbers zullen zeker een bezoekje brengen aan de “Real Armeria”. De monarchen hielden ook van schilderijen, getuige de aanwezigheid van werken van Goya, Velazquez en Caravaggio.
Website: www.patrimonionacional.es

Campo del Moro
Voor de herkomst van de naam van de “Campo del Moro” moeten we terug naar 1109 toen Ali Ben Yusuf hier zijn kamp zou opgeslagen hebben. Vandaag is dit voormalige legerkamp omgetoverd tot een omheinde landschapstuin met spuitende fonteinen, lommerrijke bosjes en tal van standbeelden

Jardines Sabatini

Plaza Espana
Als je op het plein stapt zie je rechts voor je het ooit hoogste gebouw van Spanje, het Edificio Espana. Het gebouw van 117 meter werd opgetrokken in 1953 en is nu voor een belangrijk deel in gebruik als hotel. Maar een lelijker gebouw en hoger (142 meter) werd een paar jaar later opgetrokken: Torre de Madrid. Het mooiste op dit levendig plein is het centraal gelegen Cervantes monument. Miguel de Cervantes (1547-1616) is de bekende schrijver van Don Quichot de La Mancha. Hij zit dan ook voor het monument op zijn paard. Zijn knecht, Sancho Panza, zit naast hem op een ezel. Zoals vele andere kunstenaars stierf Cervantes als een arme man hier in Madrid

Museo Cerralbo
Op een boogscheut van dit plein ligt een bijzonder museum. Het Museo Cerralbo is een zeer rijk versierde herenwoning. Ze werd bewoond door een kunstminnend eigenaar en werd geschonken aan de staat begin 20ste eeuw. De woning werd volledig behouden zoals ze toen was, zelfs de kunstvoorwerpen werden niet herschikt. Er zijn schilderijen, beeldhouwwerken en diverse andere objecten te zien. Doch het zal vooral het interieur zijn dat je aandacht zal trekken. De ingang van het museum bereik je door eerst op het Plaza Espana te kiezen voor de Calle de Ferraz aan de kant van de tuin en vervolgens rechts in de Calle de Ventura Rodriguez te stappen. Website: http://museocerralbo.mcu.es

Einde wandeling aan het metrostation Plaza de Espana. De toegang tot de metro is bij het binnenkomen op het plein onmiddellijk rechts aan de andere kant van het plein op het kruispunt met de Calle Gran Via.


Slapen:
In principe kun je in Madrid zonder al te veel problemen logeren. De Stad bulkt immers van de pensiones en hostales. Ondanks de overvloed van logies doe je er goed aan in het toeristische seizoen niet te lang te wachten, want hoe later het wordt, hoe beperkter de keuze. Hetzelfde geld voor het weekend: dan zijn de meeste pensions afgeladen vol. Als je zeker wilt weten of er nog plaats is kun je het beste van tevoren bellen. De goedkope pensions aanvaarden niet altijd telefonische reserveringen. Hoe langer je blijft, hoe groter de kans dat je over de prijs kunt onderhandelen (vanaf 4 of 5 nachten of voor een lang weekend).
De laatste tijd valt een opmerkelijke stijging van de prijzen te bespeuren. Sommige hotelhouders maken er ronduit misbruik van, zo zijn prijsstijgingen van 30% niet eens ongewoon. Toch moet het gezegd worden dat de kwaliteit er de laatste tijd ook op vooruitgegaan is. Door de grote onderlinge concurrentie zagen kleine uitbaters zich verplicht hun hotels te renoveren en door de bank genomen hebben de meeste pensions vandaag de dag een flinke opknapbeurt gekregen.
-Een ander, niet te verwaarlozen punt is de aanwezigheid van airconditioning of ventilator. In de zomer kun je moeilijk zonder, het centrum van Madrid is dan een echte broeikas.
-Vergeet ook niet dat je in een grote stad logeert. Een goede nachtrust is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend, integendeel zelfs. De kamers aan de straatkant zijn doorgaans erg lawaaierig, wat ook de prijsklasse van het hotel is. Neem dus je voorzorgen, afhankelijk van je eigen levensritme (en uitgaansagenda!) Kortom, wie van kalmte houdt, boekt het beste een kamer die niet aan de straatkant ligt.
-Als hoofdstad ontkomt Madrid niet aan het hedendaagse fenomeen designhotel. Wie het zich kan permitteren in de categorie ‘luxueus’ te logeren, heeft de keuze uit 4 hotels van hotelketen Room-matehotels, Calle Campomanes 4. En in de categorie ‘luxueus tot heel luxueus’ kun je terecht bij High Tech Hotels. Tot deze hotelketen behoort onder andere het Petit Palace Italia, Calle Gonzalo Jiminez de Quesada 2. Twee hotels die nog noemenswaardig zijn in dit rijtje van luxueuze en designhotels, zijn het Hotel de Las Letras, Gran Via 11 en vooral het Urban Hotel, Carrera de San Jerimo, tegenover het Spaanse Parlement.

Bookingssite`s:
Booking.com
Hotels.com
Madrid.tourisme

Beoordelingssite`s
Vakantiereiswijzer.nl
Zoover.nlTapas:

 1. Een stukje geschiedenis
 2. ‘Ir de Tapeo’
 3. Tapastours
 4. Tapasbars

1.Een stukje geschiedenis
Waar komt de traditie van de tapas toch vandaan? Er bestaan twee verschillen strekkingen. De ene beweren dat tapas van Koninklijke afkomst zijn. Een koning (wiens naam allang is vergeten) zou, in zijn strijd tegen het alcoholmisbruik, de herbergen bevolen hebben om een bordje met een hapje boven op de glazen wijn te plaatsen. De anderen houden dan weer vol dat tapas enkel een nuttige fiunctie hadden en dienden er voor te zorgen dat er geen vliegen in het glas terecht kwamen. Omdat het leeg bord toch maar een droevig aanblik bood, werd het met een olijf versierd. Wat er ook van zij, het hapje kreeg al snel de naam tapa, van het werkwoord tapar dat ‘afdekken’ betekent. Tapas vind je in ongeveer elk café. Ook al zie je nergens een tapaskaart.
Vroeger waren de tapas in de prijs van het drankje inbegrepen. Helaas moet je er nu voor extra voor betalen. De olijven en nootjes die je soms bij je bier krijgt, zijn wel nog gratis.

2.’Ir de TapeoBij je eerste bezoek aan Spanje vraag je je wellicht verwonderd af waarom de cafés hier avond na avond zo vol zitten. De verklaring is eenvoudig: Spanjaarden hebben de gewoonte om met vrienden van de ene tapasbar naar de andere te trekken (ir de tapeo). Ze spreken af in hun favoriete bar en verhuizen van mesón naar gelang de specialiteiten van het huis en hun honger. Een morcilla in de ene bar, wat tortilla`s in een andere…..Tapas eet je staand aan de bar, en je veegt je mondhoeken af met een flinterdun servetje. Meestal is het er stukken goedkoper en minder stijf dan in een restaurant, waar je geduldig aan een tafeltje moet wachten op de volgende schotel of het volgende glaasje wijn terwijl je beleefd glimlacht naar de obers. Een tip voor de nieuwkomers: aarzel niet om aan te dringen bij de kelners. Meestal zijn ze zo druk bezig dat ze je bestelling weleens durven te vergeten.
In de tapasbar is het altijd gezellig druk, behalve  tijdens de siësta (tussen 15:00 en 18:00 à 19:00 u); dan zijn alle bars gesloten.
Tapas zijn snel geëvolueerd van eenvoudige versnaperingen naar culinaire hoogstandjes. Sommige bars bieden een heel ruime keuze van specialiteiten, menu`s en andere formules. Afhankelijk van de inspiratie van de chef heb je de keuze uit ansjovis op een toastje, flinterdun gesneden plakjes chorizo, sneetjes ham, allerlei slaatjes, minipaella`s, sardientjes, champignons met look, boquerones (verse ansjovis) in olie en nog zoveel meer.
Zelfs als je niet erg onderlegd bent in de taal van Cervantes, hoef je dit festijn niet te laten. De tapas worden zo goed als altijd bewaard in een gekoelde vitrinekast op het buffet. Je kunt dus gewoon aanwijzen wat je graag wilt eten. De prijzen hangen doorgaans boven het buffet, zodat je weet waar je aan toe bent. Hangen ze er niet, kijk dan extra uit voor afzetterij. De rekening wordt nog vaak met een krijtje op de toonbank gemaakt. Met drie of vier tapas heb je normaal gezienm ruim voldoende gegeten. De prijzen zijn overal ongeveer dezelfde, en gaan van € 1,50 voor een klassieke tapa (zoals een stuk tortilla) tot € 8 à 9 voor een bord ham en/of kaas (una racíon


3.Tapastours

De Tapasbartocht ia een Spaanse (levens)kunst die moet geëerd worden. Het heeft iets van een kruisweg, waarbij men de tapasbars een voor een afgaat, als de kralen van een rozenkrans. Je komt met meerdere mensen samen op een plaats, botst op andere vrienden, vertrekt weer met iemand om elders weer andere vrienden te ontmoeten en spreekt daarna allemaal samen weer af in een bar. Tapas maken onlosmakelijk deel uit van de gezellige pelgrimstocht.

Ga naar de volgende website`s voor info over tapas tours
Tapastour
Go Madrid
Adventurous Appetites


3.Tapasbars
Casa Labra, (website) Calle de Tetuàn 12, Metro: Sol
Geopend van 13:30 tot 15:30 en van 20:15 tot 22:30. Gesloten op zondag en de hele maand Augustus. Reken op ongeveer € 3 voor een tapas.
Naar het schijnt zou deze kroeg al sinds 1860 bestaan. Hier eet je de beste croquetas de bacalao (kabeljauw) die je doorspoelt met een lekker pilsje. Ze worden zo vaak besteld, dat ze worden verkocht aan een aparte bar aan de ingang. Altijd overvol, maar niet getreurds, als er binnen geen plaats meer is, doe dan als iedereen en eet in de voetgangersstraat. Wil je iets drinken, vraag een kaartje aan de obers die rondlopen. Lekker vermout van de tap (vermouth de grifo)

Museo del Jamón (website) Carrera de San Jerónimo 6. Metro: Antón Martin of Banco de España. Iedere dag geopend. Reken op ongeveer €2 voor sandwiches op tapas.
In deze winkel verkopen ze allerlei soorten ham en tapas, gemaakt van vleeswaren, maar dat zal je niets verbazen. Het is er altijd druk, want de prijzen zijn zeer redelijk en de producten smelten op de tong. Zout en peper naar smaak.

Las Bravas Calle Gato 3. Zijstraat van de Calle Espozy Mina. In de buurt van Plaza Santa Ana. Metro: Sol.
Vanbuiten lijkt het net een cafetaria met een terras, gelegen in de luwte van een voetgangerspassage. Iedere dag geopend van 12:30 tot 16:00 u en van 19:00 tot 24:00 u. Nog een andere Bravas vindt je in de Calle de La Cruz 15, een piepklein, maar keurig zaakje met een paar tafeltjes. Slechts enkele euro`s om te proeven van de patatas bravas die hier voor het eerst werden klaargemaakt: gebakken aardappeltjes met een sausje op basis van mayonaise en tabasco. Het recept werd over het hele schiereiland verbreid en sindsdioen is de kleine bar een gevestigde waarde die een bezoek vereist.

Casa del Abuelo. (website) Calle de La Victoria 12. Metro: Sol.
Elke dag geopend van 12:00 tot 24:00 u. Tapas tegen elke prijs. In de hypertoeristische straat komen de stamgasten graag de gegrilde garnalen, garnalen met knoflook of de morcilla uit Burgos (een soort bloedworst met rijst) en een huiswijntje proeven. Opgepast! Het is een vino cabezón, een heel koppig wijntje, dat sneller naar je hoofd stijgt, dan je zou vermoeden. Pretentieloze inrichting met veel hout.

Prada A Tope. Calle del principe 11. Metro: Sol, Sevilla of Antón Martín. Zondagavond en maandag gesloten. Aan de tapkast betaal je ongeveer €7, in de eetzaal meer dan €18 tot 20. Menu`s van €20 tot 30. De Madrileense afdeling van de Prada A Tope, een keten van bars-restaurants-kruidenierszaken die de producten van El Bierzo (een streek dicht bij León) beroemd hebben gemaakt. Een leuk restaurantje waar de streekproducten altijd van goede kwaliteit zijn. Uitstekend, met zuurdesem gebakken boerenbrood, heerlijke malse hammen, een lekker bierzowijntje en een reusachtige kaas (cabrales) die zo sterk is dat je er de tranen van in de ogen krijgt (van plezier, dat spreekt vanzelf!). Er worden ook zelfgemaakte conserven verkocht. Aan de tapkast kun je overheerlijke tapas en racións bestellen. Het restaurant serveert lekkere gerechten.


Centrum/in de omgeving van de Plaza Mayor en van het Palacio Real

Cervecería 100 Montaditos.
Calle Mayor 22, Metro Callao
Iedere dag geopend. Honderd soorten tapas €1 per stuk. Paté, ham, tortilla, kaas, zalm, chorizo, in alle mogelijke combinaties. Dit adres heeft een fijn terras in een voetgangersgebied. Op mooie dagen wordt het bestormd door jongeren. Een perfecte plaats.

La Torro del Oro.
Plaza Mayor 26, Calle del Arco de triunfo. Metro: Opera of Sol.
Iedere dag geopend. Reken op €10 tot €12 voor de tapas. Voor wie van de sfeer van stierengevechten houdt. De hele inrichting staat immers in het teken van de omstreden gevechten: foto`s van beklende matadores, doorlopende video`s van corrida`s, enorme opgezette stierenkoppen. Aan de bar eet je lekkere, maar behoorlijk dure tapas en verse producten uit de zee. In de zomer is er een groot terras dat s`avonds na de corrida snel volloopt.

Casa Mingo.
Paseo de La florida 34. Metro Principe Pio en vandaar 300 m te voet.
Geopend van 11:00 tot middernacht. Een grote ciderbar naast een hermitage, versierd met fresco`s van Goya. Interessant om te bezoeken. Deze chigre (ciderbar in het bable, dialect uit Asturië) is de laatste in zijn soort. Het is een groot gebouw, geklemd tussen grote massieve stenen waar de spoorlijn over loopt. Binnen vindt je duizenden flessen die netjes boven de tapkast in het gelid staan. Samen met de grote vaten en de verblindende neonlichten vormen ze een opmerkelijke plaatje. S`zomers is het er tjokvol, zodat de tafeltjes buiten worden gezet. Speciaal aanbevolen is de pens op Madrileense wijze, met chorizo, spek en bloedworst. Houd zeker een gaatje voor een van de bekendste kazen van Spanje: de overheerlijke queso de cabrales (opgediend in royale porties) Giet er enkele druppels cider op en maak er een prakje van. Een echte delicatesse! DE ciderfabriek en Casa Mingo zijn buren en er is zelfs een verbindingsdeur waardoor de vaten kunnen worden aangevoerd.

 

Een uitstekende herberg 20 m van de Plaza Mayor, in een voetgangersgebied. Óke, de kamers zijn klein, maar zijn goed uitgerust.
Op de derde etage met lift.
Satelliettelevisie, badkamer, airconditioning, kluisje (betaald). De ontvangst is vriendelijk. Ik betaalde er € 40,00 per nacht voor een eenpersoonsverblijf.
Mijn kamer was proper en werd iedere dag verschoond.
Om de hoek, op de Calle Espateros ligt een Bodega waar je s`ochtends een ontbijt kunt nemen.
De ligging is centraal en ligt 5 minuten op loopafstand van de Metro Puerta del Sol.

Vervoer:              
NS Sittard - Eindhoven dalkaart     7 ,40    
Bus Eindhoven airport     2 ,20    
Vlucht ryanair Eindhoven - Madrid , incl bagage > 15 kg   3 4 ,99    
Metro kaart luchthaven - centrum     4 ,50    
10 ritten metrokaart Madrid   1 2 ,00    
toeslag metrokaart centrum - luchthaven     3 ,00    
Vlucht Ryanair Madrid - Charleroi, incl bagage > 15 kg   4 1 ,99    
Trein NMBS Charleroi - Maastricht   2 1 ,60    
Trein NS Maastricht - Sittard dalkaart     2 ,50    
 
   
Totaal 1 3 0 ,18    

Overnachting:              
Hostel Cruz Sol **, 4 nachten, 1 persoons met bad. (geen ontbijt) 1 5 8 ,00    

Persoonlijke uitgave :              
Persoonlijke uitgave +/- € 45,00 per dag.

Praktische info:

Toeristische informatie
Dienst voor toerisme: (website) algemeen nummer 902100007.

Stedelijke dienst voor toerisme: Plaza Mayor 27, Tel; 915881636 en 913665477.
Website: esmadrid.com en munimadrid.es
Metro: Sol., elke dag geopend van 09:30 tot 20:30.
Een gloednieuw kantoor: gratis stadsplattegrond en veel informatie over Madrid. In de zomer worden door de dienst themarondleidingen georganiseerd, soms meertalig. Gratis Internet.

Diensten voor Toerisme: de drie diensten voor toerisme (regio Madrid) zijn geopend van maandag tot zaterdag van 08:00 tot 20:00 uur. Algemeen informatienummer (hoofdzakelijk Spaans gesproken): 012 en 902100007
-Calle Duque de Medinacelli 2: 914294951. Minder druk dan de dienst van de Plaza Mayor, vriendelijke ontvangst en nuttige informatie.
-Estación Puerta de Atocha: in de stationshal 915284630. Elke dag geopend van 09:00 tot 21:00 uur
- Estación de Charmartion: in de centrale hal, poort 14. 913159976. Metro Charmartin

S.A.T.E.- Servicio de Atención al Turista Extranjero. Comisaria de Centro, Calle Legatinos 19. Metro Plaza de España. 915488537 en 80/08. Elke dag geopend van 09:00 tot 22:00 uur.
Dit politiebureau biedt persoonlijke hulp aan toeristen die het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld diefstal of geweld. De agenten kunnen je helpen met het indienen van een klacht en met het afhandelen van formaliteiten. Overige diensten: psychologische hulp, contact met ambassades en consulaten, verloren voorwerpen.
top >

Toeristenkaarten
Madrid Card: (website) van dit pasje bestaan twee versies: de Madrid Card Cultura en de Madrid Card. De eerste geeft gratis toegang tot 40 musea in Madrid en omgeving (waaronder het Prado, het museo Thyssen-Bornemisza en het Centro de Arte Reina Sofia), een must voor de museumliefhebber. Met het tweede pasje (Madrid Card) krijg je gratis toegang tot het openbaar vervoer in Madrid en de panoramische bus Madrid Vision. Bovendien krijg je een rondleiding door het oude deel van Madrid (op zaterdag), is er een stadsplattegrond bijgeleverd en een aantal kortingsbonnen voor een veertigtal etablissementen in de stad (restaurants, voorstellingen, winkels). De Madrid Card Cultura voor 1,2, of 3 dagen tegen respectievelijk €25,29 of 35;De Madrid Card €39 of 59 voor respectievelijk 1,2, of 3 dagen. Een kleine korting als deze via Internet wordt bestelt.
top >

Post en telefoon
Hoofdpostkantoor (Palacio de Las comunicaciones), Plaza Cibeles. Metro: Banco de España.
Elke dag geopend van 08:30 tot 21:00 uur. In het weekend van 09:00 tot 14:00 uur. Ondergebracht in een enorm gebouw in gotisch-victoriaanse stijl. Postpakketten: van 08:30 tot 21:30 (behalve op zaterdagmiddag en zondag. De telegram- en internationale telefoondienst is dagelijks geopend van 09:00 tot 13:00 uur.
Locutorios: zowat overal in de stad vind je kleine telefooncentrales vanwaar je naar het buitenland kan bellen.
top >

Internet
-Zahara café: GranVia 59. Metro: Plaza de España of Santo Domingo.
Dagelijks geopend van 8:00 tot 0:45 uur. (vrijdag en zaterdag tot 1:30 uur) ADSL aan sluiting. In het souterrain van een leuk café aan de Gran Via, waar je broodjes, salades en pizza`s kunt eten. Het is er meestal wel rustig, want je mag hier geen onlinespelletjes spelen.
-Enjoy Express: Gran Via 46. Metro: Gran Via.
Dagelijks geopend van 9:00 tot 1:00 uur. Het systeem werkt op een oplaadbare pas, die je meerdere keren kunt gebruiken. Er is een aparte zaal voor het spelen van onlinespelletjes.
-3W.com: Calle de Tetuàn 3. Geopend van 09:00 tot 24:00 uur. In het weekend vanaf 11:00 uur en vrijdag tot zondag tot 1:00 uur. Goedkoop.
-Wasserette Ondablu: Calle del León 3. Metro: Anton Martin
Dagelijks geopend (behalve op zondag) van 9:30 tot 22:00 uur. In het weekend en op feestdagen van 10:30 tot 19:00 uur.
-Easy Everything: Calle de La Montera 10. Metro:Sol. Vlakbij de Puerta del Sol. In de supermarktNet kun je dag en nacht je mail checken. 
top >

Geldzaken
Blokkering van creditcard en pinpas:
Bij verlies en diefstal kan men 24 uur per dag en 7 dagen per week onderstaande nummers in Nederland bellen. Je krijgt dan zo snel mogelijk een nieuwe pas toegezonden. Aangifte bij de politie is wenselijk.
Creditcards
American Express: 0031-205048666
SNS bank: 0031-2997490
Diners Club: 0031-206545511
Mastercard: 0031-302837500
Visa: 0800-0223110
Bankpassen:
ABN-Amro bank: 0031-102411720
SNS bank: 0031-202997481 Bankpassen meldcentrale: 0031302835372
ING: 0031-302835372
Postbank: 0031-582126000
Rabo bank: 0031-499499112
top >

Diplomatieke vertegenwoordiging
Nederlandse Ambassade: Avenida Comandante Franco 32. Metro Pio XII.
Geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 13:30 u en van 14:30 tot 17:30. In juli en augustus van maandag tot vrijdag van 09:00 tot 15:00 u.
top >

Noodgevallen
Stadspolitie: 092
Staatspolitie: 091
Medische urgentieteams: 061 en 112
Verloren voorwerpen: Plaza Legazpi 7; 915884346
Takeldienst (grúa): 913450666 en 0050
Wegenwacht: Royale automobile club 915933333. Brengt je in contact met een reparateur.
Apotheek met nacht en weekenddiensten: 010. De lijst wordt dagelijks in alle kranten gepubliceerd en bij de apothekers opgehangen. Farmacia Las Vistillas, Calle Bailén 16. 913651100. Dagelijks geopend tot 23:00 uur.
Ambulance: 112 (Spaanse ambulancedienst) en 913354545 en 902222292 (Rode Kruis)
Ziekenhuizen: In Noord-Madrid. La Paz, Paseo de la Castellana 261, vlakbij station Charmartin. 917277000. Ten oosten van de stad, Gregorio Marañon, Calle del Doctor Esquerdo 46: 915868000
top >

Officiële feestdagen
Hieronder de belangrijkste feestdagen die in heel Spanje gevierd worden op een rij. Houd er rekening mee dat op deze dagen het dagelijks leven grondig verstoord kan zijn (openingstijden, openbaar vervoer,….)

 • 1 Januari: Nieuwjaar
 • 6 Januari: Driekoningen
 • Witte Donderdag: Wordt gevierd in heel Midden-Spanje
 • Goede Vrijdag: Vrijdag voor Pasen
 • 1 Mei: Dag van de Arbeid
 • 3 Mei in Madrid: Feestdag van de autonome regio.
 • 25 Juli in Madrid: naamdag van de apostel Jakobus.
 • 15 Augustus: Maria – Tenhemelopneming
 • 12 Oktober: Nationale feestdag van Spanje
 • 1 November: Allerheiligen
 • 6 December: Dag van de grondwet.
 • 8 December: Maria – onbevlekte – ontvangenis.
 • 25 December: Kerstmis.

top >

   
Sluit venster

Madrid in een paar dagen:

Mijn reis bestond naast het bezichtigen van de cultuurheden ook uit ontspanning.
Mijn favoriete tapasbar was Bordega de La Ardosa op de Calle Colon.
Ook voor Madrid is van toepassing; waar de toeristische activiteiten zijn, de prijzen er naar zijn.
Wijk je van de route af, dan kom je bij gelegenheden, welke stukken gezelliger zijn en de prijzen naar Spaanse begrippen worden gehanteerd.

Kijk op mijn fotosite om de sfeer te proeven van mijn verblijf.


 

Het Retiro wordt opgesierd met grote fonteinen

Retiro Palacio de Cristal

Ingang Metro Retiro, met gezicht naar straatzijde. Onderdeel van wandelroute

El Retiro stadspark - een tuin voor iedereen

Een aangename plek waar je tot rust kunt komen na een overdosis verkeer. Het park en het meer (estanque) bestonden al in de 16de eeuw. Het park is de groene long van Madrid en een ideaal plek voor een siësta. Je wandelt er langs mooie paden, afgeboord met struiken, of brede open lanen, die samenkomen aan de centrale vijver waar je kunt relaxen of een bootje huren. Op zondagochtend gaat iedereen er wandelen. Er staat een muziekkiosk, jongleurs en kaartlegsters fleuren het park op. Het zeer barokke monument opgedragen aan Alfonso XII zorgt voor schaduw aan de waterkant. Aan je rechterhand ligt het palacio de Velázquez (tentoonstellingspaleis). Het is een origineel gebouw van baksteen, versierd met azulejo`s. Erachter ligt het lichte en luchtige Palacio de Cristal. Soms worden er tijdelijke, prestigieuze tentoonstellingen gehouden. Voor de rest biedt het park je nog een rosaleda (rozentuin) en een sterrenwacht… Als je naar het Prado terugkeert, kom je langs de jardín Botánico ( plantentuin, ingang langs de Plaza de Murillo). Ten noorden van het park, ligt Recoletos, een bijna burgelijke woonwijk, waar deftige winkels en restaurants gevestigd zijn
stadswandelroute

Retiro monument voor Alfonso XII
Retiro monument voor Alfonso XII
Retiro een moment van rust en genieten.
Retiro Palacio de Cristal
Retiro La Rosaleda (Rozentuin)

Real Jardin Botanico
Deze botanische tuin is al meer dan 200 jaar oud. Het werd opgezet door koning Carlos III om geneeskrachtige planten te kweken en zeldzame bomen en planten te tonen aan het publiek. Zijn standbeeld staat in het midden van het park. De ingang is betalend.
Voor website klik op foto;

Museo Nacional del Prado
Het “Museo Nacional del Prado” bezit een fascinerende reeks kunstwerken.
De laan waarin het Prado gelegen is begint (of eindigt) bij het Plaza de Cibeles, bekend om de 18de eeuwse fontein met het beeld van Cybele, een Griekse vruchtbaarheidsgodin afgebeeld in een strijdwagen.
Voor website klik op foto;

Palacio Real
Inzake luxe moet het huis van de bakkersgilde ver onderdoen voor het vroegere koninklijke paleis: Palacio Real op de Plaza de Oriente, nu een museum. Dit optrekje in Franse stijl, waarvan de bouw indertijd werd aangevat door Philips V, telde maar liefst 2800 kamers. Of ze allemaal marmeren vloeren hadden is niet duidelijk.
 

 

Campo del Moro
Voor de herkomst van de naam van de “Campo del Moro” moeten we terug naar 1109 toen Ali Ben Yusuf hier zijn kamp zou opgeslagen hebben. Vandaag is dit voormalige legerkamp omgetoverd tot een omheinde landschapstuin met spuitende fonteinen, lommerrijke bosjes en tal van standbeelden

 

 
Plaza Espana
Als je op het plein stapt zie je rechts voor je het ooit hoogste gebouw van Spanje, het Edificio Espana. Het gebouw van 117 meter werd opgetrokken in 1953 en is nu voor een belangrijk deel in gebruik als hotel. Maar een lelijker gebouw en hoger (142 meter) werd een paar jaar later opgetrokken: Torre de Madrid. Het mooiste op dit levendig plein is het centraal gelegen Cervantes monument. Miguel de Cervantes (1547-1616) is de bekende schrijver van Don Quichot de La Mancha. Hij zit dan ook voor het monument op zijn paard. Zijn knecht, Sancho Panza, zit naast hem op een ezel. Zoals vele andere kunstenaars stierf Cervantes als een arme man hier in Madrid

Onder: een van de door mij bezochte pleinen.
Het zwaartepunt van het Madrialeense nachtleven is gevestigd rond de Plaza de Santa Ana: het aantal cafés en restaurants, muziekclubs en ontmoetingsplekken in Huertas, de `schrijverswijk`, is nauwelijks te tellen. Ook de karakteristieke tabernas zijn er nog steeds.

Dit historische stadhuisplein wordt omringd door typische voorbeelden van Habsburgse bouwkunst. Het oudste gebouw is de Casa de Los Lujanes, een adellijke woning uit de 15de eeuw. Het oude stadhuis Casa de La Villa, dat in de periode 1586 – 1696 werd gebouwd, doet tegenwoordig dienst als museum, met een rijk interieur met historische meubels, wandtapijten, keramiek, kroonluchters en kunstwerken.

Subiendo al Sur, Calle Panciano 5, liggend bij de Plaza Espana.
Een goede keuken met de juiste prijs/kwaliteitverhouding.

Website  

Bodega de La Ardosa, C/ Colón, 13.

Bars en cafés

Iedere wijk in Madrid heeft zijn eigen charme. In iedere wijk zijn natuurlijke leuke barretjes en cafés te vinden. De ene bar is heel toeristisch, terwijl je in de andere bar weer heel veel plaatselijke bevolking tegenkomt. Welk café je ook binnenstapt, het is er altijd gezellig. Je komt in Madrid in ieder geval niets te kort als je een fervent cafébezoeker bent.

Bodega de la Ardosa
Een van mijn favoriete tapasbar
In 1892 is deze bar opgericht en schenkt sindsdien de beste Vermouth en tapt het zaligste bier. Met een gezellig muziekje kun je genieten van tappas (raciones), waaronder salmorejo, croquetas de bacalao en verduras a la plancha.

 

Het verkeer

Straten waar het verkeer vast staat, files, veel getoeter en lang wachten is de realiteit van het verkeer in Madrid. Indien je dit wil ontwijken, neem je de metro. De metro is geopend van 06.00 uur tot 01.30 uur. Een los kaartje kost 1,50 euro. Er zijn tienrittenkaarten die geldig zijn voor de metro en de bus, deze kosten 12,00 euro.

metromap

Atocha renfe (station) met zijn doorzichtige koepel en zijn palmbomen.Een georganiseerde tourtocht door Madrid ??

Het is een maandelijks terugkerende actie, welke op de laatste donderdag v/d/ maand wordt gehouden.
De Madrilenen willen hiermee het belang aantonen voor fietspaden in Madrid.

Het verkeer in Madrid
Het verkeer in Madrid