In Praag, of Praha zoals de Tsjechen hun schilderachtige hoofdstad aan de rivier Moldau noemen, staat de eeuwenoude geschiedenis nog steeds midden in het leven. Vergulde torenspitsen, barokpaleizen, indrukwekkende kerken, Jugendstil gebouwen, interessante musea en bijzondere vakwerkgevels; Praag heeft vele gezichten. In deze sprookjesachtige stad vindt u talrijke theaters, restaurants, bierhuizen, wijnkelders en winkels. Ontdek het zelf; de 'Gouden Stad' Praag is een bezoek meer dan waard!

Het historische centrum van de stad Praag bestaat uit vijf, oorspronkelijk zelfstandige stadsdelen, die ondanks het 'verstrijken der tijd' elk hun geheel eigen karakter behouden. Hieronder vindt u een uitgebreide beschrijving van deze wijken.

Gelegen op een heuvel in een bocht van de Moldau is de Praagse Burcht vanaf de 9e eeuw uitgegroeid van een eenvoudige vesting tot een complete woonwijk. Binnen de massieve muren vindt u onder andere het Koninklijke Paleis met de imposante Vladislavzaal, de St.Vitus Kathedraal en het 'Gouden Straatje',waar eens de goud- en zilversmeden in kleine werkplaatsen de prachtigste sieraden en gebruiksvoorwerpen smeedden.

Het hart van dit oudste stadsdeel van Praag, het Staromestské Plein,wordt omringd door gotische monumenten. Hier vindt u onder andere het eeuwenoude Raadhuis met de bijzondere Astronomische klok, de 14-eeuwse Tynkerk en de Kruittoren, vanwaar u een fraai uitzicht over de stad heeft. Ook het Stavovské Theater,waar in oktober 1787 Mozart's 'Don Giovanni' in première
, heeft niets van haar oude glorie verloren.

Dit stadsdeel, het 'jongste' in het historisch centrum van Praag, is vooral bekend om haar vele uitgaans- en winkelmogelijkheden. U vindt hier o.a. het Nationaal Theater. Nové Mesto is ontstaan rondom drie pleinen waarvan het Wenceslasplein, het Václavske Namestí, het beroemdste is. De pleinen en boulevards worden omzoomd door Jugendstil gebouwen en u vindt er vele restaurants. Dit is ook het stadsdeel waaraan Praag haar faam als 'Stad van de 100 Torenspitsen' dankt; tegenwoordig zijn het er meer dan 500.

Deze indrukwekkende wijk, vroeger volledig afgesloten voor de 'buitenwereld', is doordrongen van de eeuwenoude Boheemse Joodse cultuur. Niet alleen de verschillende monumenten, afgewisseld met statige patriciërshuizen, maar ook de Joodse begraafplaats, de collectie in het Joodse Museum en de synagogen getuigen van de vele emoties die in deze wijk vaak het straatbeeld beheersten.

Malá Strana is in de 18e eeuw ontstaan aan de voet van de Praagse Burcht en strekt zich uit tot aan de oever van de Moldau. Kenmerkend voor dit stadsdeel zijn de prachtige paleizen van de rijke aristocratie, waaronder het Wallenstein Paleis, en de fantasievolle barokkerken zoals de St. Nicolaas Kerk met zijn enorme koepel.Vanaf de beroemde Karelsbrug kunt u genieten van vergezichten over de rivier en de stad.

• Nationaal Museum (metro Muzeum)
• Praags Gemeente Museum (metro Florenc)
• Joods Museum (metro Staromestská)
• Mozart Museum (metro Andel)
• Historisch Museum (metro Malostranská)

De meeste winkelstraten zijn autovrij en nodigen uit tot uitgebreid rondkijken en flaneren. Vooral de boulevards rondom het Wenceslasplein, met zowel kleine boetiekjes als de grotere warenhuizen hebben een grotere aantrekkingskracht voor toeristen en de Tsjechen zelf. Op de traditionele markten is van alles te koop, van Russische kaviaar tot Tsjechisch handwerk. Voordelig zijn vooral klassieke cd's, muziek instrumenten en Boheems kristal.

Praag is bij uitstek de stad van muziek: u kunt niet alleen genieten van klassieke concerten door gerenommeerde orkesten, maar ook van swingende jazz sessies in gezellige kroegen. Vedetten, koren en orkesten brengen bekende en minder bekende composities ten gehore.

De bossen en het park rondom het vier eeuwen oude Hvezda Zomerpaleis, ten westen van het centrum van Praag, zijn een oase van rust en stilte (metro Dejvická, vervolgens tram 2 of 26 tot de eindhalte).

Een rit met tram 22 is beslist een aanrader. Deze tram begint in Nové Mesto (Nieuwe Stad) en rijdt via het stadsdeel Malá Strana (Kleine Zijde) naar de Praagse Burcht.


 
 

De tickets, welke ik via de Duitse spoorwegen bestelde via internet, ontving ik al vrij snel.
Een fout mijnerzijds, bij het ingeven van het formulier, dat als de sparpreise (50% kortingsregeling) niet meer beschikbaar zou zijn,men de volle prijs mocht berekenen, werd promp gehonoreerd. Na telefonisch contact hierover, werd het probleem opgelost door de trein vanaf Praag 2 uur later te nemen. I.p.v. vertrek 10:34 vanuit Praag wordt het 12:34. Uiteraard had ik hier geen probleem mee, nog niet realiserend dat de overstaptijd in Dresden wel heel krap zou worden.


Station Datum Tijd Spoor Loc Opmerkingen
Heenreis  
Aachen Hbf Vr. 15-06-2007 V 21:13 3 a/b RE 10439 Regional Express
Düsseldorf Hbf   A 22:34 10    
    V 23:05 17 NZ 379 DB Nachttrein
Praha-Holesovice Za. 16-06-2007 A 09:21      
Totale reistijd 12:28

Terugreis

Mijn officiële treinticket staat nog steeds op 12:34 Met 7 min. overstaptijd in Dresden Hbf. Dat wordt dus krap. Te meer dat de trein van 10:34, ook al een vertraging heeft van 25 minuten. Ik vertrouw het niet, maar neem toch het risico om de trein, met gereserveerde zitplaatsen van 10:34 te nemen. De reistijd naar Dresden bedraagt 2 uur. Uitgaande van de toezegging van de plaatselijke Tsjechiese spoorwegen,(Tsjechiese toezeggingen???) dat dit met mijn ticket geen probleem moet zijn. Gelukkig in compartiment 269, zitplaats 55 ( mijn officiele zitplaats met de trein 12:34), zit nog niemand. De trein zet zich in beweging. De eerste controle, door de Tsjechiese conducteur. De conducteur keek, maar zei niks. Voor de grens stapte een persoon op, welke mijn gereserveerde plaats innam. Maar in het gangpad gaan staan, zijn een half uur verwijderd van Dresden. 2e controle, door een Duitse conductrice. Ik sta in het gangpad aan de raam. Zei nog grappig: Goh, alweer ???? Ze pakte de ticket, keek me aan en zei: het is goed !!! Na een slechte start op de eerste dag, mag men ook eens mazzel hebben. In Dresden vertrok ICE 1544 precies op tijd. Het valt me op dat deze trein met gereserveerde plaatsen bomvol is. De comfort, de ontspannenheid, beenruimte geven een genot aan het reizen met de ICE trein. Precies op tijd rijden de treinen en exact 23:09 uur komen we binnen in Aachen Hbf. Natasja en Sjoerd staan al klaar.


Station Datum Tijd Spoor Loc Opmerkingen
terugreis  
Praha-Holesovice Vr. 22-06-2007 V 12:34   EC 174 Eurocity
Dresden Hbf   A 14:47 17    
    V 14:55 14 ICE 1544 Intercity express
Frankfurt (Main)Hbf   A 19:40 8    
    V 20:30 19 ICE 910 Intercity express
Köln Hbf   A 22:00 7    
    V 22:17 9 B-D RE 10136 Regional express
Aachen   A 23:09 8    
Totale reistijd 10:35

Natasja en Sjoerd brengen me naar het station. Afscheid neem ik met dubbele gevoelens. De eerste keer zonder Marij.
De treinreis naar Praag heb ik geboekt via internet bij de Duitse spoorwegen.

En……. toen ging het bijna mis
Van Spoor 10 naar spoor 17, in Düsseldorf op de roltrap, binnen een seconde gebeurde het. Waarschijnlijk had ik de tas met de wielen niet goed op de trap gezet en vloog ik, naar ik me kan herinneren over de tas heen, met mijn hoofd terechtkomend op de stalen trap, rollend naar beneden. Mijn techniek van opvangen dan toch nog niet verleerd??? Geen eerste hulp in de buurt en nog 20 minuten voordat de trein vertrekt naar Praag. Belangrijk blijkt weer, dat eerste hulp spullen, zodanig zijn opgeborgen dat je er direct bij kan. Wat was het resultaat van deze ongelukkige val: Naast wat geschaafde en blauwe plekken, zoals op de been, schouder en hand, en naderhand bleek een bult op de kop, een diepe snee in de hand. Gelukkig, de pleisters, schaar en jodium bij de hand. En zeer belangrijk, neem altijd vochtige wegwerpwashandjes mee. Na mij verbonden te hebben was het motto: ……., niet zeuren, maar doorgaan, nog net op tijd voor de trein naar Praag. Trouwens dit stond op het perron heel goed aangegeven. Vak E moest ik zijn, wagen 263 en compartiment 46. Precies op tijd vertrok de trein. De catering die ik had meegenomen (volgens mij voor een week) was ik zo kwijt aan mijn medereizigers. Nu maar eens kijken in het boekje van de ANWB over Praag en heerlijk luisterend naar jaren 60 muziek, welke schema ik zal aanhouden, wetende dat alles afhangt van de weersomstandigheden.

De reisgidsen serie van de ANWB met alle informatie voor een geslaagde vakantie.

  • Helpt u te bepalen wat u echt wilt zien.
  • Kleurenfoto’s helpen u bij de keuze van een restaurant, hotel of café.
  • Speciale aandacht voor winkelen.
  • Prachtige wandelingen en autoroutes.
  • Vertelt u precies hoe het openbaar vervoer werkt.
  • Geen prijsindicaties maar de echte prijzen.
  • Heldere atlas en kaartcoördinaten.
  • Tips voor internetsites en lokale weetjes.

Eindelijk om 02:00 uur kon ik een beetje in slaap komen, maar om 04:00 uur, weer volop wakker en maar weer wat gaan lezen. Om 04:45 het eerste daglicht. Om 06:00 uur maar eens wat gaan lopen en een bakje slappe koffie genomen. Bij navraag of we op schema liggen vertelde ze mij dat de trein een vertraging van meer dan een uur heeft, wat uiteindelijk zou uitlopen naar 80 minuten. Deze vertraging is ontstaan door werkzaamheden aan het spoor en omleidingen. Als dat maar niet op de terugreis is, want in Dresden heb ik maar 7 minuten om in een andere trein te stappen. Geprobeerd om een paar maal Natasja en Sjoerd te SMS. Helaas geen bereik. Bij aankomst aan het station Holešovice direct wat Kč kronen gepind.( zie koerswijzer) 2 automaten zijn er in het station. Dus dit geeft geen enkele probleem. Een 7 daagse kaart voor de bus, metro en tram gekocht. Prijs 280 Kč. Ook de Metro wees zich vanzelf en daarna de bus, lijn 177 naar het Hotel. Alleen ik stond aan de verkeerde kant van de weg, dus na een paar haltes verder dit ontdekt te hebben, weer terug. De bus stopt direct voor de deur. Bij aankomst aan het hotel, bleek deze te zijn overgeboekt. Met de excuses van het management, een drankje en op kosten van het hotel, werd ik, met een taxi naar Best Western Kampa gebracht. Deze zou luxer zijn en een ster meer hebben. Midden in het centrum van Praag en liggend aan de Moldau en bij  de Karelsbrug. Of het hotel beter is, alhoewel het een ster meer heeft, weet ik nog niet. Bij de eerst indruk had ik dit niet.
Inhoud koelkast klopte niet, dit deze dag tot 2 keer toe gemeld aan de receptie.
Omdat ik `s morgens de tijd aan me zelf heb genomen, arriveerde ik pas om 14:00 aan het hotel. Ben toen direct wat gaan lopen en kwam terecht op een plein, hetende de Platŷz alwaar ik de eerste 0,3 liter (alcoholvrij ??) heb gedronken Een tonijnsalade met brood besteld, welke ik zelf nog niet op kreeg. De prijs van het bier was 39 Kč en voor de salade met brood moest ik betalen 129 Kč. Daarbij gezegd, dat het mandje brood wel leek of er een heel brood werd geserveerd. Het is 21:15 en het wordt gezellig aan de Moldau. Genietend van een glas wijn en van de toeristenboten die langs komen, kijkend richting Karelsbrug en de fantasievolle barokkerken zoals de St. Nicolaas Kerk met zijn enorme koepel, bevalt me de eerste avond wel.

Soms zegt men, je moet verliefd worden op een stad, nou Praag heeft de eerste dag al en geweldige indruk op me gemaakt. Vandaag is het niet al te goed weer, maar gelukkig is het droog en ondanks dat ik nu een vest aan hebt is het aangenaam.


Dag 2
S`morgens om 6 uur de eerste wandeling gemaakt. De zon staat al prachtig aan de hemel. Zou het een mooie dag worden.

Waar zou mijn telefoon nou weer zijn. Is deze misschien s`avonds uit de tas gerold. En ik had maar 3 glazen wijn op. Even kijken bij het restaurant aan de waterkant. Helaas hier ligt deze niet. Heb ik hem met mijn grijze hersencellen toch elders gelegd. Nou ja, eerst maar eens de foto`s voor het ontbijt omvormen. Na het ontbijt direct op pad. Het is nog stil en al wandelend liep ik naar Malostranskà, via de oude kasteeltrap naar de Praagse burcht. Een adembenemende 45 ha grote terrein, waarvan de foto`s boekdelen spreken. De tocht beginnende om 08:30 en het is nu al warm. En dan al die grote hordes troepen toeristen, onder begeleiding. Ook even bleven staan en geen woord te volgen. Gelukkig had ik mijn ANWB gids bij me en kon alles op mijn gemak bekijken. Al wandelend naar het Strahovklooster ging de zon steeds harder branden. I.p.v. mijn weg te vervolgen ben ik maar naar Mustek gegaan. Een groot toeristische centra, alwaar ik bij een stalletje een telefoonkaart van 200 Kč hebt gekocht, om met het thuisfront te kunnen bellen. Uiteraard het telefoonnummer niet bij me, dus terug naar het hotel. Maar met het openbaar vervoer is dat zo gepiept. Natasja en Sjoerd proberen te bellen, maar helaas geen gehoor. Eens kijken of er plaats is bij Platŷz cafe bar. Een aanbevolen cafe bar door de ANWB. Is tot nu toe ook het enigste restaurant, waar ik heerlijk heb gegeten. Om 18:00 uur richting Strahovklooster, met tramlijn 22. Maar eerst het thuisfront bellen, dat alles goed is. (beetje liegen mag wel) Helaas moet ik constateren dat het eten bij klasterni restaurant (aanbevolen door de ANWB) me tegenviel. Ook de bediening was wat nors. Dit zou naderhand op meer plaatsen worden geconstateerd. teruglopend naar beneden, door de malle straatjes naar de Malostranskà kwam ik verbazingwekkend, de ene leuke restaurantjes naar de andere tegen. Misschien heb ik wel bij het verkeerde restaurant gezeten Verder wandelend richting Karelsbrug. Sàvonds terug naar het visrestaurant aan de Moldau. Mijn gevoel vertelde me, dat hier op een of andere manier de telefoon uit de tas moet zijn gerold. Ja hoor. De serveerster zag me en kwam al naar me toe. De telefoon lag naast de stoel op de grond. Het is nu 22:00 en nog lekker druk aan de Moldau. De ene plezierboot na de andere komt langs. Is het dan toch goed geweest dat ik hotel Kampa heb gekregen. Ik ben trouwens alleen maar voor te slapen aanwezig. Via het hotel is wifi (internet) mogelijk, kost 180 Kč per uur. En dan alleen ook nog met creditcard. In de stad kan je internetten voor Kč 60 per uur.


Dag 3
Het is regenachtig, de paraplu ter hand  en richting Karelsbrug. Van hier uit richting Staromĕtské, route 2, de joodse buurt. Het plein is leeg !!! Het beginpunt van de route is het hart van het historische centrum met zijn oude stadhuis en de legendarische astronomische klok. Op de Pařižská ligt het Praags paradepaartje op winkelgebied. Teruglopend naar het beginpunt komt de zon alweer door. Het is 10:15. Praag begint weer te leven. De voorzieningen, wat betreft openbare toiletten die zijn overal aanwezig. Ik maakte gebruik van de anonimiteit van de hotels. Volgens mij hygiënischer. Het is nog vroeg, dus overgestapt naar route 3, deze loopt tot aan het strahovklooster. Eerste koffiestop om 12:15. Bij Creme Café Al Bacone. genoten van een heerlijke cappuccino met taart. Och en omdat men toch op vakantie is en de tijd aan jezelf  moet nemen, een 0,5 ltr vocht genomen. Het weer is vandaag wisselend. ANWB route 5 genomen, wandelend door de tuinen van Praag. Hier kan men uren doorbrengen. Boven aangekomen heb ik dan ook plaats genomen bij de uitspanning Nebozízek, om al lezend te genieten van de prachtige panorama. Tja en ik moest weer eens afwijken van de standaard route en kwam, al dalend en stijgend terecht bij uitgang Andel. Van hier uit de Metro, naar Námestí Republiky genomen om nog een kleine route, route 4 te doen. Eigenlijk meer om te kijken of het aanbevolen restaurant voor vanavond wat is. Toch maar een besluit genomen om naar een van de leuke restaurantjes in de buurt Malestranska, al lopend naar richting Strahovklooster te gaan. Alles bezet, dus maar eens proberen of er nog plaats is bij Creme Café Al Bacone Hier een heerlijke carpaccio en wrap met tonijn genuttigd. De smaak was overweldigend. Bij navraag, vertelde de eigenaar dat ze pas 2 maanden open waren. Het is 23:00 uur, eens kijken of Praag nog leeft. En jawel hoor de pleinen zitten nog vol. Dus niet alleen in het weekend is het druk !!! Al slenterend door de straten om links en rechts plaats te nemen op een bankje, waarvan ik genoot van de mensen, liep ik om 02:30 met dubbele gevoelens terug naar


Dag 4
06:00 uur, eigenlijk weer te vroeg om op staan. Ik denk dat ik vandaag maar eens een rustige dag neem. Het was trouwens gisteren veel loopwerk Na het ontbijt, welke ik nu nam om 8:00 uur ben ik, al zittend in het park, achter het hotel mijn verslag gaan typen en voorbereidend werk aan het doen, voor het plaatsen van de foto`s in mijn website. Het is nu 09:45, heerlijk zonnig weer en de hordes toeristen, onder begeleiding lopen al weer langs. Snel, snel naar de volgende plaats. Kijkend om me heen zie ik meerdere personen al lezend genieten van deze prachtige dag. Om 13:30 teruggegaan voor het opladen van de accu (laptop). Daarna steil bergopwaarts, naast de kabelbaan, lopend naar Nebozizek. Al lopend naar boven liep ik langs kersenbomen, waar de mensen gretig gebruik van maken. Bij mijn stop nam ik mijn eerste broodje en drank voor vandaag. Ook hier, alhoewel je toeristisch zit is alles betaalbaar Mijn boek heb ik nog niet uit, dus blijven genieten van de omgeving. Eigenlijk is het wel een genot, weg van die toeristische drukte. Het broodje, kaas/met ei, smaakte ook nog. Wat wil een mens nog meer…….????????. Zoals ik al in mijn verslag 3 aangaf, je kunt hier een hele dag doorbrengen en dan heb je nog niet alles gezien. Voor het dineren, even naar Kavá Kavá Kavá, een internetcafé op de Platŷz passage. Hier kan men wireless internetten. Even het thuisfront mailen en mijn bankrekening checken. Helaas niks erbij, maar wel de eerste kč, afgehouden. Mijn beveiliging op de laptop gaf aan dat er een poging van inbraak plaatsvond. Nu blijkt maar weer hoe belangrijk het is, om een goede beveiliging op de laptop te hebben. Een mok koffie en een uur internetten voor 85 kč. Al wandelend naar, Nostress  liggend op de Duŝni. Voor deze avond was ik kwijt voor 3 wijn, smaakvolle en goed gevulde soep Geweldige biefstuk met gegratineerde aardappelen, een heerlijke kop koffie en een Metaxa voor €42,50. Niet goedkoop, maar je kreeg er ook wat voor. Hier zag je aan de auto`s wat voor publiek er komen. Op de Dlouhá, ben ik al kijkend naar het publiek op een bankje gaan zitten. Volgens mij het uitgaansgebied voor de mondaine jeugd. Ook hier weer, al zijn ze nog zo jong, in het bezit van een potserige auto. En liefst scheurend aan komen rijden. Hordes jeugd lopen langs. Zou hier het uitgaansleven zijn. Even kijken en jawel hoor, al lopend kwam ik de ene na de andere uitspanningen tegen Ook de Roxy  beschreven in de ANWB gids en zeer geliefd onder de jeugd. De  Dlouhá komt uit op het Staromĕtské. Deze plein is trouwens het drukst bezette plein van Praag. Het is 12:00 uur, het plein leeft nog. Horden mensen staan te wachten op het slaan van de legendarische astronomische klok. Al lopend door de straten naar de Karelsbrug voor de oversteek naar mijn hotel, ontmoet ik ook weer horden mensen. Het is 01:30 als ik me te rusten leg.


Dag 5
05:30, in afwachting van het ontbijt, mijn verslag aan het tikken.
Weinig smaakvol ontbijt, voor 4 sterren heb ik wel eens beter gehad.

08:00 uur, de zon staat al fel aan de hemel, als ik lopend richting Dansend huis loopt, op de hoek naar de Reslova Paar foto`s genomen en eens kijken of Mustek al leeft. Op een paar mensen na is het trouwens ook nog vroeg. De grote winkels openen hun deuren pas om 10:00 uur. Dan begint wederom Praag te leven. Wel valt het me op, dat rond 09:00 uur de metrolijnen overvol zijn ???? Na een kleine verblijf, richting Staromĕtské, om me daar op een van de banken, onder de bomen te zetten. Al lezend, wederom de horden mensen, puffend achter een reisleider aan lopen. Het zijn veelal de oude mensen die het moeilijk hebben. Om 13:00 begint mijn maag te knorren en aangezien Platŷz kortbij ligt, hier naar toegegaan om mijn voldoening te hebben in een salade. Verder van de middag me rustig gehouden om te genieten en het bijwerken van de foto`s. Om een vergelijking van mijn verblijf te maken, s`avonds, naar Best Western Selsky dvur gegaan. Na het eten, sprak ik een paar Nederlanders, die me hun kamer lieten zien. Het viel me al direct op, dat de kamers beschikken over airco, wat ook wel nodig is, een prachtige ruime badkamer en de kamer zag ook netter uit als in Best Western Kampa. Wederom de vraag, waar staat die ene ster meer dan voor ?????. Waarschijnlijk de ligging, midden in het centrum. De terugreis ging met tram 22, overgestapt op de metro naar Muzeum en hier al wandelend over de boulevard, richting Mustek, overstekend naar Staromĕtské, alwaar wederom horden mensen staan voor de klok, in afwachting tot het luiden, om 24:00 uur. Iedereen zijn fototoestel gereed in afwachting wat komen gaat. Het is zover en ineens zoals de dag daarvoor teleurstellende blikken. Wat is er aan de hand ???? Na het luiden van de klok, moet er iets uit de deurtjes komen, die boven de klok zitten. Helaas out of order. Het plein loopt leeg met teleurgestelde mensen. Het is tijd om wederom terug te lopen en me te rusten leggen

Dag 6
06:30, aan de Moldau, zittend onder een grote paraplu. Al kijkend over het langzaam ontwaken van de stad, valt het me op dat rond deze tijd heel wat mensen actief zijn, door te joggen, mountainbiken, of hun huisdier uit laten. Het kabbelen van het water maakt je rustig.  Ook, telt de stad enorm veel zwervers, deze liggen her en der op de bankjes of in een slaapzak in het park. Ik moet nog ontbijten, en dit deze keer eens niet bij  het hotel. Iedere dag hetzelfde, met slappe koffie. Bij Pameria, liggend op de Vitėzná een heerlijk ontbijt genomen. Een belegde croissant, ciabatta en kop cappucino, dit tezamen voor Kč 108. (  omgerekend +/- € 3,50)  Overal in Praag liggen broodjeswinkels, waar je ook een heerlijk ontbijt kan krijgen. Hiermee aantonend dat ook Praag meer op toeristisch gebied te bieden heeft. Ook vraag ik me nu al af, waar ik vanavond ga eten.  Er is zoveel keuze aan restaurants. Na het ontbijt maar weer op pad, alhoewel ik vandaag wederom niet veel zin hebt. Het weer werkt tot nu toe ook niet mee. Staromĕtské is voor mij een favoriete plein geworden. Al zittend geniet ik van de flanerende mensen, de gejaagde toeristen, onder begeleiding, het voorlees uurtje van een klas, onder leiding van de leraar, de hordes jeugd, nog onwetend over hun toekomst, de zwervers die hier op hun bank hun roest uitslapen, of met een fles bier hun dag doorbrengen. Wat gaat er toch allemaal in deze mensen om. Besluit eens met de tram overal naartoe te gaan, heb toch een weekkaart. Komt ook langs station Holešovice en ga eens kijken hoe het zit met de vertrektijden voor morgen. Al wachtend op de EC naar Dresden, die hier om de 2 uur gaat, deelt een omroeper mede dat de trein een vertraging heeft van 45 minuten. Ik begin me al zorgen te maken, want ik heb morgen maar 7 minuten tijd om over te stappen in Dresden. Van hier uit eens kijken bij de Praagse burcht, want volgens mij heb ik nog niet alles gezien. En jawel hoor, al wandelend, kom ik in een steegje terecht, weg van de massa een leuk gesitueerde Cafe. Al zittend onder het afdak, verzamelen de donkere wolken boven Praag en ineens breekt de hel los. Het lijkt wel of er een waterval boven Praag wordt losgelaten. Om 20:00 wordt het wat rustiger. Even het thuisfront bellen en dan voor de laatste keer uit gaan eten bij een Tsjechies restaurant, Kolkovna, op V Kolkovna. Een bomvolle zaak, waar je normaliter niet terecht komt zonder te reserveren. Als een engeltje op de tong, zo heerlijk de Chicken Caesar Salad 100g Iceberg lettuce with spicy dressing, chicken breast, bacon and croutons en Moravian Sparrow 200g Chunks of roasted pork with garlic and onions, dumplings and bacon dumplings, white and red cabbage een typisch Tsjechies gerecht. Dit met 2 x 0,5 ltr bier, een Espresso large en een Metaxa voor Kč 530 ( € 16,00)  De meeste restaurants, welke ik bezoek, worden aan bevolen door de ANWB


Dag 7
Het is 04:15, de vogels aan het fluiten, het wordt dag. Afscheid van Praag. Na eerst nog wat gezeten te hebben op een bank in de buurt van het hotel en al kijkend naar de wakker wordende mensen en de trams die `s morgens om 06:00 uur, volop zijn aan het rijden, ga ik om 07:10 naar de bakker annex lunchroom. Een goede afsluiting van Praag. Een tegenvaller was het afscheid bij de receptie van het hotel. Ik controleer altijd bij aankomst de inhoud van het koelkastje op de kamer. Direct de eerste dag heb ik tot 2 keer toe melding gemaakt van de onjuiste inhoud. Bij de tweede keer vertelde ze me, dat er correctie heeft plaatsgevonden. Ook verbaasde me, dat men bij aankomst vraagt om creditkaartgegevens. Waarom??? Wat me niet verbaasde is dat de receptie me confronteerde met een rekening, gebruik drank op de kamer. Uiteraard weigerde ik dit met klem, waarop men duidelijk geen les had gehad in klantvriendelijkheid.Heel kortaf en nors gooide men de papieren op de receptie.  Nog niet eens by, by. Helaas valt het me op, dat de Tsjechen in het algemeen nog geen les hebben gehad in klantvriendelijkheid. Zal nog wel met het communistische tijdperk te maken hebben. Wat Praag betrefd, het verblijf heb ik als heel prachtig ervaren en terwijl ik dacht dat ik alles gezien hebt, is dit niet zo.

Praag de stad waar je verliefd op wordt, maar ook een stad voor verliefde stellen……

Genietend zie je de samenzijn van mensen. Het is dat, dat mijn vakantie een is geweest met dubbele gevoelens. Bij iedere stap die ik zette, bij iedere blik, bij iedere handeling, iedere keer weer de terugblik naar het verleden. Terugkijkend weet ik, dat de vakantie`s niet meer zo zijn, of zullen worden zoals voorheen. Ik ging naar Praag om op innerlijke rust te komen, maar is dat ook zo…………????? Zoals je in mijn verslag leest, was ik iedere dag vroeg op en ging s`avonds laat naar bed. Soms met een doel en soms doelloos.
Platŷz

Zittend op een steenworp afstand van de Oude Stad en het Wenceslaplein. Jeugdig en modern. Lekkere snacks voor gemiddelde prijzen, uitgebreide coktailkaart.


Dit Typisch Tsjechische etablissement blijft ondanks de ligging in de oude wijk tot nog toe van grote toeristenstromen verschoond. Op de kaart staan typische Boheemse gerechten.
Een van de specialiteiten: Gebraden eend met knoedels en zuurkool.

Liggend in de joodse wijk: sympathieke moderne ambiance met veel bamboe en donker hout, zachte latin-,jazz- en soft-rock-klanken. Niet te vergeten een voortreffelijke keuken, die naast biefstuk, chicken curry en loempia`s ook samosa`s, slakken en tabouleh serveert. Verder een keuze aan verschillende soorten drankjes.

Uit eten

De kosten voor een etentje, buiten de deur variëren enorm in Praag. In een envoudige etablissement heeft men al een hoofdgerecht van Kč 150 ( € 5,50), maar in de betere restaurants moet men het twee- tot drievoudige rekening worden gehouden

Ook zijn door mij nog enkele andere gelegenheden bezocht zoals:

 

Bakkerij anex lunchroom Pameria
Flaneerboulevards en winkelcentra

De meer dan 15 jaar vrije markteconomie hebben het bedrijfsleven, ook aan de Moldau Praag in een aantrekkelijke winkelstad omgetoverd.

Het centrale winkelgebied wordt gevormd door het Wencelasplein met zijn talrijke warenhuizen en detailwinkels Ook de aangrenzende zijstraatjes en passages, de legendarische Lucerna Passage voorop. De belangrijkste winkelstraten daarentegen zijn de deels autovrije Národni třida en Na Přikopè. De Pařižská heeft zich ontwikkeld tot mondaine modestraat met winkels van internationale designers.

 

Wencelasplein
Pařižská

Vervoersbewijs Praag:

Bij aankomst in Holešovice heb ik een vervoersbewijs voor 7 dagen gekocht. De prijs bedraagt Kč 280 (10,00) (prijs 2007)
Bij de sigarenwinkels, de winkels die een rood/gele sticker op de ruit hebben geplakt en bij de informatiecenters kan je terecht voor openbaar vervoer abonnementen. Met zo'n abonnement kan je ongelimiteerd gebruik maken van het openbaar vervoer voor een bepaalde periode.
Als je een abonnement koopt, moet je op de achterkant je naam en je geboortedatum invullen. Vervolgens moet je het kaartje afstempelen in de stempelautomaat. Vanaf de dag dat het kaartje is afgestempeld, is het ook geldig. Als je de achterkant van het kaartje niet hebt ingevuld, is het kaartje ongeldig, zelfs als je wel hebt afgestempeld. je kunt abonnementen krijgen voor:

1dag
3 dagen
7 dagen
15 dagen

 

Tip:
Vraag ook een folder, waar de verbindingen op staan. Deze zijn gratis verkrijgbaar.


Metro
Het Praagse metronetwerk heeft een totale lengte van 43.6 km en heeft 46 stations die zijn verdeeld over drie lijnen. Het is in feite een kleine kopie van het metronetwerk van Moskou. De stations zijn goed verlicht en schoon.
De metro's zijn ook schoon en rijden zeer frequent. Een digitale klok op elk station geeft de tijd weer die is verstreken na het vertrek van de vorige metro. In de spits rijdt de metro om de twee minuten, in de rustige uren om de 5 tot 10 minuten.
Zoals al eerder gezegd, het Praagse metronetwerk bestaat uit drie lijnen.

1. de groene lijn A: Skalka - Dejvická
2. de gele lijn B: Cerny Most - Zlicín
3. de rode lijn C: Nádrazí Holesovice - Háje


Overstappen van een lijn naar een andere lijn is maar op een aantal stations mogelijk. Muzeum, Mustek en Florenc.
Er zijn niet overal goede voorzieningen voor gehandicapten. Zo hebben alleen de volgende stations een lift: Dejvická, Skalka op de groene lijn A; Zlicín, Stodulky, Luka, Luziny, Hurka op de gele lijn B; Nádrazí Holesovice, Hlavní nádrazí, Florenc, I.P. Pavlova, Pankrác, Roztyly, Chodov, Opatov en Háje op de rode lijn C.


Tram
In 1894 reed de eerste elektrische tram in Praag. Sinds die tijd is de tram het meest populaire vervoermiddel voor de Pragenaar geworden.
Er zijn maar liefst 23 tramlijnen die stoppen bij 606 stations. Het totale netwerk is meer dan 500 km lang. Het normale tramverkeer rijdt van 04.30 tot 00.00. Vervolgens rijden er 8 nachttrams op de meest populaire routes. De trams rijden in de spits elke 6 tot 8 minuten. Op rustiger tijden komt de tram om de 15 minuten. De deuren van de tram gaan open door op de groene knop te drukken.

Een aantal tramlijnen laten je als het ware een toeristische rondrit zien. Zo is lijn 22 daar uitermate geschikt voor. Je komt dan langs veel beroemde gebouwen.