<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Thailand 2005
Sluiten

Chiang Mai

Chiang Mai, de roos van het noorden, ligt op ongeveer 700 km ten noorden van Bangkok en is gesticht in het jaar 1296. Deze bergachtige regio staat bekend om zijn fantastische handwerk, wat tegen kleine prijsjes wordt aangeboden op de befaamde ‘Night Bazar’. Voor de avontuurlijk ingestelde reiziger heeft Noord-Thailand nogal wat te bieden. Vanuit Chiang Mai vertrekken verschillende meerdaagse trekkings, waarbij meestal wordt overnacht in de dorpen van de bergstammen ‘Hill Tribes’. Voor de wat langere tochten is wel enige conditie nodig. Tevens kunt u in dit gebied bezoeken brengen aan een olifantentrainingskamp, een orchideeënkwekerij of een vlindertuin.

Chiang Mai is de tweede stad van Thailand met een bevolking van ongeveer 180.000 inwoners. De gerestaureerde middeleeuwse stadsmuren vormden de verdedigingslinie van de oude stad. Binnen de oude stadsmuren liggen 36 tempels. De oudste is de Wat Chiang Man. Het Doi Suthep Pui National Park is gelegen op 15km ten oosten van de stad. Boven op een berg ligt de Wat Doi Suthep. U kunt hier genieten een prachtig uitzicht over het Koninklijk Zomerpaleis, de stad Chiang Mai en haar omgeving. Het tempelcomplex huisvest chedi’s uit de 14de eeuw, een klooster uit de 16de eeuw en vele boeddhabeelden. Verder naar het zuiden ligt Doi Inthanon National Park met de hoogste berg (2565m) van Thailand. Het park heeft een oppervlakte van 1005 km2 en in het park liggen de Wachirathan, de Siriphum en de Mae Klang watervallen. De laatstgenoemde watervallen zijn de meest gefotografeerde watervallen in Thailand. U kunt naar de top klimmen, vanhier heeft u een prachtig uitzicht over de watervallen en de Mae Klang Vallei. Paden door het bos leiden naar de Mae Ya watervallen, een andere schitterende plaats op ongeveer 8km ten zuiden van Mae Klang. Lamphun, gelegen op circa 26km ten zuiden van Chiang Mai, is een rustig plaatsje. De stad is gesticht in 660 en was de hoofdstad van het onafhankelijke Mon Koninkrijk, genaamd Haripunchai. In 1281 werd Lamphun veroverd door Koning Mengrai. De stadsmuren en bijbehorende gracht dateren uit de 19de eeuw. De schitterende Wat Phra That Haripunchai, even buiten de stad gelegen, dateert uit 1044. Ten westen van het stadscentrum ligt de Wat Ku Kut, die gebouwd is in het begin van de 13de eeuw. De twee massieve chedi’s zijn de enigste overblijfselen van de Dvaravati architectuur. Ook de moeite waard om te bezoeken is het Lamphun National Museum. Hier vindt u vele overblijfselen en gebruiksvoorwerpen uit de Haripunchai periode.

Lanna, het land van de miljoenen rijstvelden, is de naam die de omgeving van Chiang Mai al eeuwen draagt. In 1296 marcheerden de legers van Koning Mengrai door dit gebied om nieuwe buitenposten op te zetten in de vallei van de Kok rivier. Zo ontstond de stad Chiang Rai. Nadat zij de steden Lamphun en Phayao veroverden, zochten ze naar een meer centraal gelegen hoofdkwartier in de vallei van de Ping rivier. Er werd hier een fort en een tempel gebouwd. Deze waren echter onbruikbaar en daarom gingen ze in noordelijke richting om Chiang Mai (nieuwe stad) op te richten in 1296. Daar de Ping rivier vele malen buiten haar oevers trad werd Chiang Mai op hoger gelegen grond gebouwd. De stad werd omringd door stadsmuren op de stad te beschermen tegen vijandelijke legers. 

Tempels in Chiang Mai

Wat Phra That Doi Suthep
De tempel de Wat Phra That Doi Suthep is één van de meest belangrijke tempels in Chiang Mai en zeker de meest vereerde onder de bevolking. Tijdens de boeddhistische feestdagen is het een belangrijke pelgrimplaats. Het belang en de ligging van de tempel danken haar faam aan een interessante legende.De legende vertelt over een boeddhistische relikwie die volgens sommigen opgloeide en zichzelf magisch vermenigvuldigde voordat het zich toonde in de grote chedi van de Wat Suan Dok. De kopie relikwie werd op de rug van een wilde witte olifant gebonden. Het was vrij om te gaan waarheen het maar wilde. De olifant ging naar de top van de berg Suthep, hier trompette hij drie keer, maakte drie rondjes, knielde neer en stierf ter plekke. Dit werd gezien als signaal dat de relikwie op deze plaats wilde verblijven. Aan het eind van de 14de eeuw liet Koning Ku Na op deze plaats een tempel bouwen, de Doi Suthep. In de zes opvolgende eeuwen groeide het tempelcomplex en onderging de tempel enkele veranderingen. In het beging van de jaren 90 is het tempelcomplex gerestaureerd. Vanuit het tempelcomplex heeft u een schitterend uitzicht over de stad Chiang Mai. In het complex vindt u tevens een klein museum, waar allerlei oude opgravingen en giften aan de tempel tentoongesteld worden. In de tempel moet u gepast gekleed gaan, zonder schoenen. Om de tempel te bereiken moet u een trap betreden met 309 treden. Aan weerskanten ziet u een afscheiding met de afbeelding van een slang. Er gaat ook een lift naar boven.

Wat Phra Sing
Deze prachtige tempel, gelegen aan de Sam Lan Road, dateert uit 1345 en is een belangrijke plaats tijdens de Songkran festiviteiten in april. In de tempel vindt u het Phra Buddha Sihing beeld. Het tempelcomplex huisvest verder de Lai Kham kapel met haar prachtige houtsnijwerken en muurschilderingen.

Wat Suan Dok
Deze tempel is gebouwd in de 14de eeuw, tijdens de Lanna Thai periode. De tempel ligt even ten westen van de oude stadsmuren aan de Suthep Road. Enkele van de witte chedi’s bezitten de as van de vroegere koningen van Chiang Mai. Het 500 jaar oude bronzen boeddhabeeld is een van de grootste metalen beelden van Thailand.

Wat Chiang Man
Deze tempel ligt aan de Ratchaphakhinai Road, bij de Changpuek Gate, en is waarschijnlijk de oudste tempel van Chiang Mai. De tempel is gebouwd rond 1296 en diende als residentie van Koning Mengrai, de grondlegger van Chiang Mai. Rondom de chedi vindt u allerlei beelden van olifanten en een klein boeddhabeeld, de Phra Keao Khao.

Wat Ku Tao
Deze tempel is interessant vanwege de ongebruikelijke bolvormige pagode. De tempel is gedecoreerd met porselein.

Wat Chedi Luang Varaviharn
Deze tempel huisvest een enorme pagode, origineel ongeveer 80m, welke deels is vernietigd tijdens een aardbeving in 1545. Vroeger stond hier ook het boeddhabeeld de Emerald Buddha, welke nu te bewonderen is in de Wat Phra Kaeo te Bangkok. Een prachtige trap met naga’s kunt u bezichtigen bij de ingang van de kapel.

Wat Chet Yot
Dit tempelcomplex dateert uit 1458, waarvan het plein is geïnspireerd door het ontwerp van de Bodhagaya in noord-India.

Wat Umong
Deze prachtige tempel is de perfecte plaats om te mediteren en de tempel is totaal anders dan de andere temples in de omgeving van Chiang Mai.

Nationale Parken in de omgeving van Chiang Mai

Chiang Dao National Park
Het Chiang Dao National Park maakt deel uit van het berglandschap dat zich strekt tot Doi Pha Daeng en Doi Chiang Dao. Het bedekt de districten Chiang Dao, Wiang Hae en Chai Prakarn in de provincie Chiang Mai. Het nationale park is ongeveer 1150km2. Het park huisvest een ruig berglandschap met grote bossen. Dit ruige berglandschap is er verantwoordelijk voor dat in dit gebied zeldzame planten en dieren voorkomen. De hoogste berg in het park is de Doi Kham Phra met een hoogte van 1794m. Vanuit het Yod Doi Tuay view point heeft u een prachtig uitzicht over Thailand en Myanmar. Ook vindt u in dit nationale park enkele schitterende watervallen.

Doi Inthanon National Park
De berg Doi Inthanon heette voorheen Doi Ang Kha. Prins Intharawichayanon, de laatste heerser van Chiang Mai, realiseerde het belang van het boslandschap in het noorden, vanwege het feit dat het landschap van groot belang was voor de watervoorzieningen in het land. Hij stimuleerde de studie in deze gebieden. Na zijn dood werd de naam van de berg veranderd in Doi Inthanon, een korte versie van zijn naam. Het park is voornamelijk ruig bergachtig. De hoogste berg, de Doi Inthanon, heeft een hoogte van 2565m. Tevens ligt er in het park de Doi Hua Luang met een hoogte van 2330m. Vele rivieren ontspringen of zijn afhankelijk van dit gebied, zoals de Mae Klang, de Mae Pako, de Mae Pawn, de Mae Ya, de Mae Cham en de Mae Khan. Verder genereert het water van dit park elektriciteit bij de Bhumipol dam in de provincie Tak. Vanwege haar koele ligging is het klimaat het gehele jaar koeler dan de rest van Thailand. Zelfs in het hete seizoen van maart tot juni is de temperatuur aangenaam. Regen, douw en mist kunnen het zicht voor dagen beïnvloeden. Vanwege het koele klimaat en de afgelegen ligging is het park een ideale locatie voor vele vogelsoorten. In het nationale park liggen vele interessante watervallen, zoals de Mae Klang, de Vachiratharn, de Mae Ya en de Siriphum. Het Doi Inthanon National Park heeft een oppervlakte van ongeveer 1005km2.

Aob Khan National Park
Het park is gelegen in de districten Samoeng, Mae Wang en San Pa Tong in de provincie Chiang Mai. Het park beslaat een oppervlakte van 691 km2 en is erg bosrijk met enkele interessante bezienswaardigheden. Tevens bezit het park enkele bergen, variërend van 400 tot 1800 meter, grotten, watervallen en heetwaterbronnen. Enkele belangrijke rivieren in dit gebied zijn de Mae Wang, de Mae Win en de Mae Khan. Het klimaat is het gehele jaar aangenaam.

Aob Luang National Park
De Mae Chan rivier werd oorspronkelijk de Salak Hin genoemd. De rivier creëerde een grote, nauwe canyon, welke Aob Luang wordt genoemd. De sterke stromingen van de rivier vormden allerlei rotsformaties. Van 1966 tot 1991 werd het park slechts als bos geregistreerd. Na meer onderzoek door het Royal Forestry Department werd het park in 1991 opgenomen als het 68ste Nationale Park van Thailand. In het park vindt u watervallen, grotten, heetwaterbronnen en belangrijke historische plaatsen. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 550 km2 en is gelegen in de districten Chomthong, Hod en Mae Chaem in de provincie Chiang Mai.

Doi Suthep Pui National Park
Het Doi Suthep National Park werd in 1981 als 24ste nationale park opgenomen in Thailand. Een jaar later werden enkele aangrenzende gebieden ook opgenomen in dit nationale park, welke tegenwoordig een oppervlakte heeft van ongeveer 260km2. Het landschap is voornamelijk bergachtig met de bergen Doi Suthep, Doi Pui en de Doi Buagha. De Doi Pui is de hoogste berg met een hoogte van 1658m. Tevens is het park van groot belang voor de watertoevoer van de Ping rivier. Het klimaat in het park is het gehele jaar zeer aangenaam met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 16 graden. In het park leven herten, apen en meer dan 200 vogelsoorten.

Doi Wiang Pha National Park
Het Doi Wiang Pha treedt binnenkort toe als nationaal park. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 580 km2 en is gelegen in de districten Chai Prakarn en Fang in de provincie Chiang Mai. Ook ligt het park gedeeltelijk in de provincie Chiang Rai. Ook dit landschap is voornamelijk bergachtig met als uitschieter de berg Doi Wiang Pha met een hoogte van 1835m.

Sri Lanna National Park
Het Sri Lanna National Park werd in 1989 opgenomen als 60ste nationale park. Het park beslaat een oppervlakte van 1400 km2 en ligt in de districten Mae Taeng, Prao en Chiang Dao. Het park is omgeven door valleien en een bergketen van noord tot zuid. Verder is het park van groot belang voor de Mae Ping rivier en het Mae Ngad reservoir. Tevens is het park bedekt met dichte bossen, waar onder ander tijgers, herten en beren wonen. 

Winkelen in Chiang Mai
Indien u een winkelliefhebber bent kunt u naast de alledaagse warenhuizen ook een bezoek brengen aan een van de vele handwerkfabriekjes die in de omgeving van Chiang Mai verspreidt liggen. Hier worden vaak producten gemaakt, waarvan de vaardigheid van generatie op generatie overgaat. Chiang Mai is trots op deze producten, die een goed beeld geven van het Lanna rijk.

Bor Sang en Sankampaeng
Langs deze weg vindt u een groot aantal populaire handwerkfabriekjes en winkels. Aan beide kanten van de weg liggen showrooms en fabriekjes, waar producten gemaakt worden van Thaise zijde, katoen, keramiek, leer, zilver en hout. Ook vindt u hier de populaire paraplufabriekjes. Ook worden hier replica’s vervaardigd van oude voorwerpen. Het wereldberoemde Bor Sang Village ligt ook aan deze weg. Hier worden paraplu’s gemaakt en ook prachtig houtsnijwerk. De paraplu’s en waaiers worden gemaakt van papier. Ze zijn er in alle maten en kleuren, ook worden ze vaak prachtig met de hand beschilderd. U kunt hier spreken van echte kunstenaars. Het vervaardigen van deze paraplu’s en waaiers wordt van generatie op generatie overgebracht. De zijde en katoen is in de omgeving van Chiang Mai van zeer hoogwaardige kwaliteit. Een grote collectie van deze stoffen kunt u vinden in San Kamphaeng. Uiteraard kunt deze producten tegen interessante prijzen aanschaffen. Chiang Mai is verder een belangrijk centrum voor houtsnijwerkproducten. De belangrijkste materialen zijn teakhout en rosewood. De voorwerpen worden prachtig uitgesneden. Er zijn allerlei artikelen te koop. Het houtsnijden is een traditionele Noord-Thaise vaardigheid. Verder vindt u langs de weg allerlei souvenirwinkels, waar indien u dit interessant vind eens een bezoek aan kunt brengen. 

Night Bazaar
De Night Bazaar is gelegen aan de Chang Klan Road en is de grootste markt van Chiang Mai. Op de markt kunt u allerlei artikelen aanschouwen. Het is een wirwar van kraampjes, eetstalletjes en winkels. Op de markt moet u uiteraard onderhandelen en afdingen. Vele handelaren verkopen dezelfde producten, dus u kunt eenvoudig naar de volgende gaan. Blijf lachen en vriendelijk, de beste deals sluit u indien beide partijen tevreden zijn. Veel plezier.

Markten

Het bezoeken van een markt in Chiang Mai is de beste manier om de locale Thaise bevolking te aanschouwen en om met hun in contact te komen. Het is ook de perfecte plaats om uw onderhandelings vaardigheden te trainen. Op de markten kunt u van alles en nogwat aantreffen. De belangrijkste markten zijn Ton Lamyai, Warorot en Sanpakoi. De Warorot markt is beroemd vanwege de vele soorten fruit.

Hang Dong
Dit gebied is bekend vanwege de vele antiekwinkels. Ook vindt u hier housnijwerkfabriekjes en winkels waar producten van keramiek, zilver en bamboo verkocht worden. Ook ligt hier Tawai Village, hier worden houtsnijwerkproducten vervaardigd. Het is een goede locatie om dit proces nader te aanschouwen. 

Waulai Road
Langs deze weg vindt u de beroemde zilversmederijen. Hier worden veel zilverenproducten vervaardigd. Indien u dit soort producten zoekt, dan bent u hier op de juiste plaats. De producten zijn vaak van hoogwaardige kwaliteit. Naast de zilverindustrie vindt u hier ook antiek, keramiek en zijde.

Handwerkdorpen
Voor diegenen die het vervaardigen van producten graag in haar traditionele omgeving willen aanschouwen, zijn de verschillende handwerkdorpen een goed alternatief. Zo vindt u een parapludorp in Bor Sang, een houtsnijwerkdorp in Tawai, een keramiekdorp in Muang Kung en katoendorpen in Nong Aab Chang en Baan Rai Pai Ngam. Indien u producten wilt kopen in een van de dorpen moet u ook hier stevig onderhandelen. 

Bergstamproducten
Dit soort producten zijn vaak zilveren sieraden, zoals kettingen, armbanden, haarspelden en oorbellen. Ze worden vervaardigd in een van de vele bergstammen (hilltribes).

 

Sluiten

Ayutthaya

Op ongeveer 75 kilometer ten noorden van Bangkok ligt de voormalige hoofdstad van Siam, Ayutthaya, waar 33 koningen achtereen regeerden, tot de stad in 1767 door het Birmaanse leger werd verwoest. Vele Europese naties, waaronder de Nederlandse V.O.C., hadden in deze eens welvarende stad handelsposten.

De stad is gesticht door Koning U Thong in 1350. Eeuwenoude tempels en paleizen liggen verspreidt in de omgeving van Ayutthaya. Een van de meest belangrijke is de Wat Phra Sri Sanphet. Deze koninklijke tempel, gebouwd in 1448 en twee keer gerestaureerd, stond binnen de muren van het oude Koninklijk Paleis. De tempel wordt bewaakt door drie chedis. Van het Koninklijk Paleis zelf is niets meer over. Ten zuiden van de tempel ligt de modernere Viharn Phra Mongkol Bopit. Dit complex herbergt een van de grootste bronzen boeddhabeelden van Thailand. Hier vlakbij, aan de rand van het Phra Ram Park, ligt de Wat Phra Ram tempel, gebouwd in 1369 door Koning Ramesuen. In het park liggen ook de ruïnetempels van Wat Phra Mahathat, daterend uit 1374. De Wat Rachaburana, gelegen ten noorden van de Wat Phra Mahathat, stamt uit de 15de eeuw. Ook liggen op loopafstand het Chao Sam Phraya National Museum en het in de 19de eeuw herbouwde Chandra Kasem Paleis. Ayutthaya’s best bewaarde tempels is de Wat Na Phra Meru, gelegen op de noordoever van de Lop Buri rivier. Ongeveer 1km ten westen ligt de Phu Khao Thong, een chedi uit 1745. Aan de oostoever van de Pasak ligt de Wat Phanan Choeng, met een 19m uit de 14de eeuw stammend boeddhabeeld. Ook het Bang Pa-In zomerpaleis, gelegen op ongeveer 20km ten zuidwesten van Ayutthaya, is zeer indrukwekkend.

De oude stad Ayutthaya is een van de belangrijkste toeristische attracties van Thailand en ligt ongeveer 70 km ten noorden van de hoofdstad Bangkok. Het Phra Nakhon Si Ayutthaya Historical Park werd in december 1991 opgenomen in de UNESCO World Heritage List

 

Reisverslag Thailand 2005

Sluiten

Optionele excursies:

Naast de standaardreis konden we de volgende optionele excursies boeken:

1 Bath = € 0,02 

  1. Wandeling door China Town
  2. Jungle en olifantentour (incl lunch) Chang Mai
  3. TraditioneleThaise massage 2uur durend
  4. Thaise kooklessen incl. gerechten
  5. Khantoke dinner incl dans en show
  6. Fietstocht Chiang Mai
  7. Alcazar Cabaret show
  8. Afscheidsdiner
  9. Treintrip over de River Kwai, incl. Luch
  10. Samlor tour met diner
  350 Bath
1200 Bath
  450 Bath
 
750 Bath
  450 Bath
 
850 Bath
 
600 Bath
  450 Bath
  500 Bath
  600 Bath
Voor de excursies waren we kwijt: (wij hadden alleen het vetgedrukte gedaan)    
4000 Bath  = € 80,00 p.p.

 

Voor de excursies waren we kwijt: (wij hadden alleen het vetgedrukte gedaan) 
4000 Bath = € 80,00 p.p.

De excursies werden de eerste dag, `s avonds bij het welkomstdiner besproken.
Ook stelde Paw voor om de lunchen, en een diner gezamenlijk te betalen.
Extra kwam er nog bij, lunch in Bangkok 250 Bath, het diner in Changrai 350 Bath, lunch bij de Golden Triangle 250 Bath.
Ook een bijdrage van 400 Bath p.p. voor de fooienpot werd afgesproken.

 

Dag 1 en 2:

Sluiten

GRAND PALACE BANGKOK

Het Koninklijk Paleis is een groot complex van ongeveer 218.400 km2 en is omgeven door muren en bouwd in 1782. De totale lengte van de muren bedraagt 1900 meter. Binnen de muren vindt u regeringsgebouwen, de Koninklijke Kapel van de Emerald Boeddha en Koninklijke residenties.Toen Siam het recht en orde herstelde, na de val van Ayutthaya, leefde de monarchie in Thonburi, op de westoever van de Chao Phraya rivier. Rama I verhuisde het centrum van de administratie ook naar deze kant van de rivier. Er werden op deze plaats kloosters en andere publieke gebouwen peplaatst. Ook werd er een paleis gebouwd, die niet alleen diende als zijn residentie maar ook plaats maakte voor regeringsgebouwen. Het paleis kreeg in die tijd haar naam, Grand Palace oftewel het Koninklijk Paleis.
Het Grand Palace is een groot complex van gebouwen, waarvan de Wat Pra Keo ( de tempel van de Emerald Boeddha ) ook deel van uitmaakt. De Grand Palace is de voormalige residentie van de Chakri-Koningen. Men bezoekt verschillende gebouwen van het Koninklijk Paleis o.a. de Coronation Throne, de Royal Reception Hall, de Royal Funeral Hall, de Royal Penthon en het tempelgedeelte vol met chedi`s, prangs, mythologische olifanten, garuda`s en tempelwachters. Men komt ogen tekort! Het complex ziet er schitterend uit met haar prachtige goudkleurige tempels. Ook de tuinen, voorzien van prachtige bonzaibomen zijn erg indrukwekkend. De meeste bezienswaardigheden mogen gefilmd en gefotografeerd worden, echter niet allemaal. 
Gepast kleding is vereist. Korte broeken, mouwloze shirts en teenslippers zijn niet toegestaan

De Koninklijke Kapel van de Emerald Boeddha

Even ten noorden van de Koninklijke Residentie van de Maha Monthian ligt de Koninklijke Kapel van de Emerald Boeddha. De koning kon, via een aparte ingang, vanuit zijn residentie rechtstreeks naar deze kapel gaan. Het bestaat uit alle architecturen toepassingen van een klooster, echter zonder monniken. Zij leefden niet in deze kapel. De vergaderhal, of Ubosoth, diende als koninklijke privé-kapel. De aangrenzende ruimtes, aan beide kanten van het belangrijkste altaar, dienden als rustruimtes. In de kapel staat het beeld van de Emerald Boeddha, dat is gemaakt van jade. Het beeld wordt nationaal vereerd en geëerd.

Het Boventerras
Op dit gedeelte bevinden zich vier belangrijke monumenten. Het eerste is de relikwie in de vorm van een gouden chedi. Ook ligt hier de opslagplaats van het heilig verklaarde boeddhisme, welke bestaat uit allerlei literatuur uit het verleden. Verder vindt u hier een schaalmodel van het tempelcomplex de Angkor Wat. Tot slot kunt u genieten van de Koninklijke Pantheon. Hier staan standbeelden van de vroegere koningen. Verspreidt over dit terras staan beelden van mythologische dieren en beelden van olifanten. Kortom de perfecte plaats om schitterende foto’s te maken.

Belangrijke gebouwen
Ten noorden van het boventerras op de begane grond liggen drie belangrijke gebouwen. De eerste is de bibliotheek van de Literatuur. Verder vindt u hier de prachtige Wiharn, de schitterend gedecoreerd is met porselein en tegeltjes. Ook ligt hier de Koninklijke Mausoleum. Achter de vergaderhal aan de westkant bevinden zich ook nog twee kleine kapels. In een van deze kapels bevinden zich schitterende muurschilderingen, van de bekende schilder Khrua In Khong, uit de vierde regeringsperiode.

De Galleries
De Koninklijke Kapel wordt omgeven door galeries en muurschilderingen die het verhaal van Ramakien uitbeelden. Indien we beginnen bij de ingang in het oosten zien we het verhaal van de oorlog tussen Rama van Ayutthaya, die zijn vrouw probeerde te redden, met de koning van Longka, genaamd Thotsakan. 

De Phra Maha Monthiam
Dit bestaat uit enkele belangrijke gebouwen. Het eerste is de auditiehal van Amarin Winitchai. Hier vonden diverse hofceremonies plaats. De tweede is de Paisal Taksin Hal. Hier vond de kroning van een nieuwe koning plaats. In het midden staat het altaar met het symbolische figuur Siam, genaamd Phra Syam Thewathirat.

De Chakri Groep – Chakri Maha Prasat Hall
De Chakri Groep is gebouwd in opdracht van Koning Chulalongkorn, Rama V (1868-1910) en was de woonplaats van deze koning. Slechts het receptiegedeelte wordt nu nog gebruikt, bestaande uit twee gedeeltes die prachtig zijn ingericht met portretten. Daar tussen ligt de centrale troonzaal die gebruikt werd voor verschillende doelen, zoals de ontvangst van buitenlandse gasten. Het is ingericht met vier vertrekken voor diplomatieke doeleinden. Aan de rechterkant ligt de ontvangstruimte van de Britse ambassadeur van Koning Mongkut. Daarnaast ligt de ontvangstruimte van de missie die gezonden werd door Louis XIV. De derde is Koning Mongkut’s ontvangstruimte voor de Franse gezanten en de vierde werd gebruikt voor de ontvangst van de gezant van Napoleon. De prachtige kristallen decoraties zijn vooral geschonken door buitenlandse koningen. Ook de dinerruimte is prachtig ingericht.

De Dusit Groep – Dusit Maha Prasat Hall
In deze ruimte bevindt zich een auditiehal en een troonzaal, voorzien van een koninklijk teken. Aan het eind van de auditiehal ligt een woongedeelte. Alle gebouwen zijn gebouwd in een authentieke Siamese architectuur. Tegenover deze groep ligt de Arpornphimok, welke is gebouwd in opdracht van Thailand voor een tentoonstelling in Brussel in 1958.

Borom Phiman Mansian – Phra Thinang Borom Phiman
Dit gedeelte is gebouwd in 1903 in opdracht van Koning Rama V voor zijn opvolger Koning Rama VI. Het is in een westerse stijl gebouwd. Ook de latere koningen gebruikte deze gebouwen als koninklijke residenties. Tegenwoordig wordt het Borom Phiman Mansion gebruikt om koninklijke gasten onder te brengen.
Toen Koning Mongkut, Rama IV, aan de macht kwam liet hij een koninklijk complex bouwen aan de kant van de huidige Sivalaya Garden, ten oosten van het Phra Maha Monthian. Het belangrijkste gedeelte kreeg de naam Borom Phiman. Door de slechte bouwmaterialen van die tijd moest Koning Chulalongkorn, Rama V, het gebouw laten renoveren.

Phra Asada Maha Chedi
De acht prangs (torens), de vorm van een Thaise Prang stamt uit de Khmer periode. Deze prangs hebben dezelfde functie als een chedi. De acht prangs hebben allemaal een andere kleur. Elke kleur is opgedragen aan een bepaald boeddhistisch onderwerp. De kleuren zijn opgedragen aan:

Wit : De Boeddha Sakayamuni
Paars Blauw : De leer van Boeddha
Roze : De gemeenschap van boeddhistische monniken
Groen : Boeddhistische vrouwelijke monniken
Paars : Iemand die de status van nirvana bereikt, maar die niet in staat is om zijn kennis te preken
Donkerblauw : De universele monarchen
Rood : Boeddha is zijn vorige leven
Geel : De Boeddha Maitreya, de toekomstige Boeddha

Phra Thinang Amarin Winitchai ( Throne Hall )
Deze ruimte was de belangrijkste auditiehal van het middelste paleis, waar ambassadeurs en andere belangrijke buitenlandse gasten werden ontvangen. Vandaag de dag heeft het nog dezelfde functie, echter met de uitzondering dat buitenlandse ambassadeurs hier niet meer worden beëdigd. De hal beschikt over twee tronen.

Wat Phra Keo Museum

In dit museum kunt u het wisselen van de kleding, per seizoen, van de Emerald Boeddha aanschouwen. De stenen zetel, uit de Sukhothai periode, is verplaats uit de Wiharn Yod om te dienen als troon onder de witte Umbrella of State. Het publiek kan hier zijn respect tonen aan Koning Rama Khamhaeng The Great.

Gepaste kleding is verpicht in het Koninklijk Paleis
Bezoekers worden verzocht zich correct te kleden bij een bezoek aan het Koninklijk Paleis. Deze dress-code wordt strikt nageleefd en is van toepassing op zowel mannen als vrouwen.

1. Korte broeken, minirokjes, korte rokken, strak zittende broeken mogen niet gedragen worden tijdens het bezoek aan de Grand Palace

2. Doorschijnende shirts of bloezen mogen niet gedragen worden tijdens het bezoek aan de Grand Palace.

3. Mouwloze shirts of vesten mogen niet gedragen worden tijdens het bezoek aan de Grand Palace.

4. Sandalen of slippers mogen ook niet gedragen worden.

5. Ook mag u bij uw shirts de mouwen niet opstropen.

 

 


Onze reis naar Thailand hebben we geboekt bij fox vakantiereizen, een onderdeel van de ANWB. Via de site van Foxreizen, kregen we al veel informatie, met name vanuit het forum en de reisverslagen. Hierdoor gingen we niet geheel onvoorbereid op vakantie.
Op 27 Augustus 2005 was het dan zover. Al vroeg de trein gepakt naar Schiphol. Om 11:45 kwamen daar aan. De host van Fox reizen stond bij de balie van China Airlines ons al op te wachten. Nu nog even inchecken en in afwachting van de boarding nog wat rondgekeken op schiphol.
boeing747De vlucht werd uitgevoerd met China airlines , non stop, naar Bangkok. Om 14:10 gingen we aan boord, waarna we om 14:55 de lucht ingingen. Kort na het opstijgen ontvingen we de gratis pantoffels, kussen en deken voor de nacht. Ook ontvingen we een koptelefoon, dit voor het volgen van de film (in het Engels), of het luisteren naar muziek. De gratis drank en de goed verzorgde maaltijden, waar bij we keuze hadden tussen vis of kip, zorgde ervoor dat de vlucht snel verliep. De vlucht duurde 10:30 uur. Om .06:25 plaatselijke tijd landden we op de internationale luchthaven van Bangkok. Na het uitstappen en het passeren van de douane, gingen we eerst wat Bathjes

pinnen. Deze zijn verkrijgbaar bij de uitgang van het vliegveld. Dit zou ons betaalmiddel voor de komende tijd worden. (1 bath = € 0,02) Trouwens het pinnen op de gehele rondreis is geen probleem. Ook Paw (onze reisleidster) stond al klaar om ons te begeleiden naar de bus. Ondanks dat het vroeg was, voelde je de klamheid, welke ons de hele reis parten zal spelen. Voor de eerste 2 nachten logeren we in The Mandarin te Bangkok. Bij aankomst werden we opgewacht door een Thaise dame, welke een bloemkrans om ons nek hing. Ook een welkomstdrankje hoorde erbij.
Info Bangkok

Sluiten

BANGKOK

Gelegen aan de Chao Praya rivier, circa 35 kilometer van de monding in de Golf van Thailand, is Bangkok een stad waarin zowel Oost als West duidelijk zijn vertegenwoordigd. De moderne wolkenkrabbers in het zaken- en hoteldistrict rondom Sukhumvit Road zouden niet misstaan in grote steden als Parijs, Londen en New York. Daarnaast vindt men de oorspronkelijke stad rond het Koninklijk Paleis in de lus aan de oostzijde van de rivier.

Bangkok is berucht vanwege de gigantische verkeersopstoppingen. De wegen - soms zelf wel 12 baans - staan vrijwel de gehele dag vol en zijn de oorzaak van een vieze smoglucht in de stad. Ondanks de drukte heeft Bangkok genoeg te bieden: het is een paradijs voor eetliefhebbers, want er is waarschijnlijk geen stad ter wereld met zoveel restaurants per inwoner als Bangkok. Indien u nog niet eerder kennis heeft gemaakt met de Thaise keuken is dit een uitstekende gelegenheid om dat alsnog te doen en degenen die deze keuken al kennen zullen met plezier enkele 'nieuwe' gerechten uitproberen. De Thaise keuken staat op een zeer hoog niveau en kan zich meten met de Chinese en Franse keukens. Natuurlijk zijn er legio mogelijkheden om 'gewoon' Europees te eten en zijn de Amerikaanse fastfood ketens ruimschoots vertegenwoordigd.

Daarnaast is Bangkok uitermate geschikt om te winkelen. U zult zich verbazen over de vele, grote straatmarkten en de moderne warenhuizen en winkelcentra waar alles te koop is. Siam Center is het grootste winkelcentrum van zuidoost Azië. In Thailand kunt u goed terecht voor (maat)kleding, sieraden en handwerkartikelen. De avondmarkt in Pat Pong is ook erg populair bij toeristen. Hier vindt u leuke koopjes en vele namaakartikelen van bekende Europese mode-ontwerpers, illegale CD's en cassettes. Hier zit u ook direct in het meest bekende uitgaansdistrict van Thailand. Pat Pong is berucht en beroemd en er is van alles te beleven, van go-go bars tot luxueuze nachtclubs en discotheken. Tevens kunt u de Suan Lum Night Bazar bezoeken. Deze bazar ligt vlakbij het Lumpini Park en is geschikt voor mensen die liever niet geconfronteerd willen worden met go-go bars !

Bezienswaardigheden:
*Het Grote Paleis; De bouw van het paleis is begonnen in 1782 nadat onder Rama I, Bangkok de hoofdstad van Siam werd. Het paleis bestaat uit vijf gebouwen met ieder een eigen functie en is ontworpen door een Britse architect. In het gebouw zijn zowel Europese als Thaise bouwstijlen te herkennen, wat het tot een bijzonder geheel maakt.

*Wat Phra Keo; De beroemdste tempel van Bangkok wordt ook wel de Tempel van de Smaragden Boeddha genoemd. Samen met het Grote Paleis bevindt het zich in de Oude Koninklijke Stad, die geheel omgeven is door een massieve witte muur en hierdoor een oase van rust is in het hectische Bangkok.

*Wat Arun; Ook wel genoemd de Tempel van de Dageraad. Spitse tempel op de westoever van de Chaophraya-rivier, gebouwd door koning Taksin, in de tijd dat Thonburi de hoofdstad van Siam was. Kenmerkend voor de tempel zijn de porseleinen Chinese bordjes die tegen de pleisterlaag zijn geplakt. Volgens de legende was er onvoldoende geld om de tempel te voltooien, waarop de bevolking de tempel versierde met hun porseleinen huisraad.

Overige bezienswaardigheden in en rond Bangkok:

*Wat Po - oudste en grootse tempelcomplex van Bangkok
*Wat Saket en Gouden Heuvel - Vergulde chedi (= stoepa) op kunstmatige heuvel met schitterend uitzicht
*Damnoen Saduak - de drijvende markt
*Chinatown - smalle straten, vele winkeltjes met curiosa, juweliers en Chinese tempels
*Slangentuin
*Thai Boksing

Een voorstel van de reisleidster om te lunchen in het hoogste gebouw van Thailand, Het Baryoke Sky hotel om 12:00 uur werd door het merendeel van de groep afgewezen. Het programma zal de komende 2 weken nog druk zat worden. chinatownDe prijs hiervan bedraagt 680 bath p.p. Na ons verfrist te hebben en even lekker een klein uurtje op een oor gelegd te hebben, gingen we in het hotel een hapje eten. Trouwens om 14:30 moesten we weer verzamelen voor een rondgang door China Town. De prijs hiervan bedroeg 350 bath p.p. Onze reisleidster Paw moesten we goed in de gaten houden, want druk was het. Maar ja wat wil je, als alleen Bangkok al 9 miljoen inwoners telt. Indrukwekkend was het wel dat de Thaise mensen hun eten op straat bereiden en dat in die drukke straten opaten te midden van het drukke verkeer, lawaai en stank. De kraampjes met vreemde vleessoorten, insecten, vis rare groenten en gebakken dingen lagen daar open en bloot in de zinderende hitte. Na het avondeten werden de optionele excursies doorbesproken. Waarna we om 10:00 naar bed gingen. 
Info optionele excursies

Dag 3:
Opstaan 7:00 en om 8:00 uur zaten we al in de bus om naar de gouden Boeddha te gaan. Deze is van puur goud gemaakt en weegt 5500 kg.
Indrukwekkend is het hoe de Thaise bevolking de boeddha eren en de monniken, welke de hele dag zitten te bidden.
Hierna zijn we naar het Grand Palace gegaan en werden we met de groep op de foto gezet. De groep bestond uit 29 personen. Voordat je binnenkwam werd je gekeurd of je niet te bloot was, als je geen lange broek aan had en een shirt met mouwtjes werd je teruggestuurd. Men was hier heel streng op. Maar reisleidster Paw had ons al gewaarschuwd. Nadat we bekomen waren van deze belevenis gingen we lunchen op de Chao Praya rivier. De lunch was zeer uitgebreid en voor ieder wat wils. Na de lunch zijn we met een boot door de "Klongs"op de Chao Praya rivier gevaren en gekeken hoe armoedig de mensen langs de rivier wonen. Hierna bezochten we de Wat Arun. Om 15:30 reden we door het drukke verkeer, richting hotel, alwaar we om 16:00 aankwamen. We hebben 1,5 uur de tijd om ons te verfrissen en om te kleden, want om 17:30 stond de bus al weer klaar om ons naar de dinercruise te brengen. terugkomst hotel 21:30 uur. Na nog een drankje gepakt te hebben, zijn we heerlijk naar bed gegaan, moesten trouwens de volgende dag weer vroeg op

De Wat Arun is beter bekend als de Tempel van de Dageraad en is gelegen langs de Chao Phraya rivier. De pagode is belegd met miljoenen stukjes chinees porselein en heeft een hoogte van circa 80 meter. Het is de hoogste prang (pagode) van Thailand. Het complex vormt een schitterend decor langs de rivier. De Tempel of Down (Wat Arun) is genoemd naar de Hindi God of Down, Aruna. Het complex is gelegen aan de westoever van de Chao Phraya rivier. U kunt het complex bereiken via de Arun Amarin Road of per boot vanuit de Tha Tien pier. De Emerald Boeddha werd hier ondergebracht nadat deze was terugveroverd vanuit Laos. Hierna werd hij overgebracht naar de Wat Phra Kaeo in 1785. Tegenwoordig ziet het complex er schitterend uit , rijk versierd met mythologische prangs.

Dag 4:
We werden om 5:15 gewekt. Heerlijk als je vakantie hebt. Het ontbijt was weer goed verzorgd.Terwijl we ontbeten, werden de koffers in de bus gezet. We hoeven echt niks te doen alles wordt geregeld, je hoeft niet te sjouwen, je hoeft helemaal niks te doen. Om 6:15 vertrekt de bus richting Kanchnaburi Aan boord is Tow, onze busjongen. Hij zorgde de hele reis voor drank en versnaperingen. Een flesje water kost 10 bath, frisdrank 20 bath en bier 40 bath. In Dam Surak bezochten we een kokosnotenfarm, waarbij we tekst en uitleg kregen over de artikelen welke men van kokosnoot maakt, zoals kokosnotenolie, suiker, schaafsel etc. Met een longtailboot zijn we over de rivier gevaren en kwamen uit bij de drijvende markt. Dit was iets schitterend, al die longtailbootjes vol met spulletjes, eten en drinken die ze te koop aanboden. De volgende stop was de brug over de River Kwai. Deze brug werd wereldberoemd vanwege de vele films en boeken. De zwarte ijzeren brug werd door het Japanse Leger vanuit Java naar Thailand gebracht en hier weer in elkaar gezet door de geallieerde krijgsgevangenen. De brug maakt deel uit van de beruchte doden spoorlijn tussen Thailand en Birma. In 1945 werd de brug veelvuldig gebombardeerd door het geallieerde leger. Na de oorlog is de brug herbouwd. Om 12:30 zijn we de boot opgegaan om te lunchen. De lunch duurde tot 14:15. Hierna een bezoek aan het oorlogsmuseum en toen naar het treinstation voor een ritje met de trein. De eerste bui viel +/- 45 minuten. Gelukkig zaten we in de bus. Om 16:00 uur reden we met de trein langs de River Kwai. Bij aankomst in ons hotel 17:15 (Pongsuda), hebben we eerst een heerlijke duik genomen in het zwembad. Om 19:30 verzameling voor het diner, waarna we om 20:45 moe van de lange dag naar bed gingen.

Dag 5:
Opstaan om 5:45. We hadden 3 kwartier de tijd om ons aan te kleden, en de koffers voor de deur te zetten. Om 6:30 zaten we in de eetzaal. Om 7:15 zaten we al weer in de bus naar onze eerste stop; De begraafplaats welke ligt aan de Saeng Chuto Road, tegenover het treinstation. Op deze begraafplaats liggen 6982 krijgsgevangenen begraven. Hier verbleven we +/- 20 minuten. Daarna zaten we 1,5 uur in de bus, rijdend langs rijstvelden. Om 10:00 stopten we voor een koffie en rookpauze van een kwartier. Na nog een uur in de bus gezeten te hebben kwamen we aan in Ayutthaya
Na een bezoek aan de ruïne Wat Chi Wat Tamaran, een ruïne met overblijfselen van vroeger, gingen we naar een chinees restaurant voor onze lunch. Na de lunch bezochten we weer een park, ongeveer gelijkwaardig als `s morgens met de tempels van Wat Yai Chaiongkhon. Goed is het dat we deze reis in het regenseizoen hebben gedaan. Trouwens van regenbuien hebben we tot nu toe nog weinig gemerkt. En als het al was, dan was het voor korte duur. Het is hartstikke warm overdag ook al is het vaak bewolkt. Na weer een stop, om 16:30 bij een rustplaats, bleek dat we vandaag al 166 km hadden gereden. Vanaf 17:00 uur moesten we nog 130 km rijden. Om 18:30 kwamen we aan ons hotel La Paloma te Phitsanulok. Om 19:00 konden we naar onze kamers. Een half uur tijd om ons te verfrissen, want om 19:30 was het diner. Na het diner verzamelen bij de riksja`s. In een lange sliert ging dat door Phitsanulok, waarbij onze eerste stop was, bij een insectenmarkt. Hier kon men proeven van gebakken insecten. Hierna gingen we naar de groentemarkt, alwaar een vliegende groenteshow werd gegeven. Er staat iemand op een meter hoog vuur groente te bakken die hij naar een persoon gooit die boven op een stellage staat om de groenten op een bord op te vangen. Als die vangt mag iemand uit het publiek het opeten. Het was leuk, maar smakelijk zag het niet uit. Na een korte wandeling over de nachtmarkt gingen we terug naar ons hotel. We lagen om 10:30 in bed.

Phitsanulok
De provincie Phitsanulok heeft een oppervlakte van 10.585 km2 en de gelijknamige hoofdstad ligt 377 km ten noorden van Bangkok. De stad is geografisch zeer gunstig gelegen langs de rivier de Nan. De stad was de geboorteplaats van Koning Naresuan van Ayutthaya. Ook was het voor korte tijd de hoofdstad van Siam in de periode van 1448 tot 1488. Men kan Phitsanulok vanuit Bangkok eenvoudig per bus bereiken. Vanuit het noordelijke en het noordoostelijke busstation rijden dagelijks vele bussen naar Phitsanulok. De reistijd vanuit Bangkok bedraagt ongeveer 6 uur. Ook per vliegtuig of trein kan men vanuit Bangkok naar Phitsanulok reizen.

Dag 6:
Om 6:00 liep al weer de wekker af. Vandaag een lange rit in de bus, richting Chaing Rai. Chiang Rai is de hoofdstad van de meest noordelijke provincie van Thailand. De stad ligt op circa 800 km van Bangkok en 180 km van Chiang Mai. De stad is in 1262 gesticht door Koning Mengrai. Later werd de stad veroverd door het Birmese leger. In 1786 werd de stad heroverd en sindsdien maakt het deel uit van het Koninkrijk Thailand. Tegenwoordig is de stad zeer populair als startplaats voor een van de vele trektochten. Verder is ook de Gouden Driehoek erg populair. In dit gebied wonen vele bergstammen “Hilltribes”. Maar eerst bezochten we nog een school. We waren hier om 8:00 uur. Alle kinderen waren uniform gekleed, hierdoor kon je niet zien, welk kind van rijke ouders en welk kind van minder gestelde ouders afkwam. iedere morgen moesten de kinderen de vlag hijsen en het volkslied zingen. Na een bezoek aan de tempel Wat Mattat gingen we naar een park om wederom overblijfselen uit het verleden te bewonderen. Deze moesten we per fiets afleggen zo groot was het park. Alleen Paw had weer geregeld dat ze met een tuk-tuk meekon. Het was wel lachen met z`n allen. De verfrissingdoekjes, welke we iedere keer uitgereikt kregen, waren een verademing. Om 12:00 uur hadden we onze lunch in Sak Beer garden, een leuke gelegenheid aan de waterkant. Vanaf 13:15 zaten we weer in de bus. We rijden nu door de bergen. Na een tussenstop kwamen we aan in het Golden Pine Resort. Wat een luxe. Een ieder had een eigen huisje en de onze keek uit op de uitgestrekte rijstvelden. De kamers waren keurig verzorgd en het sanitair glimde. Jammer dat we nog niet gebruik konden maken van het zwembad, maar dat halen we morgen wel in. Ondanks dat ze ons afraden om de vuile was in een hotel te laten doen, hebben wij dit wel gedaan. We maakten het klaar en brachten het de volgende dag naar de receptie en s `avonds vonden we het gestreken terug op onze kamer. Na een overdadige diner (zelfs frite`s waren aanwezig) stuurden we de eerste mail naar het thuisfront. 

Dag 7:
Vandaag opstaan om 6:30. Om 8:00 gingen we een ontmoeting met de Akha- en Yao bergstammen. Het vervoer ging per Pick-up bus. Hier zagen we hoe armoedig deze mensen leven. Kinderen, welke ons stonden op te wachten, zongen een liedje voor ons. Natuurlijk deden we wat bathjes in het blik. Bij de Akha stammen stonden van die lelijke vrouwen. Ze eten bladeren waar hun tanden zwart van worden en dat gaat er niet af. Na nog een bezoek aan een annasveld en onderweg het bekijken van het planten van rijstplantjes door de rijstboeren, reden we richting Gouden driehoek (Birma Laos Thailand). Na het nuttigen van een luch aan de Mekong rivier, reden we terug naar het dorp en daar ter plaatse stapte we in een boot om een boottocht te maken over de Mekong rivier. Uiteraard draaide de commercie door en ook hier stonden kinderen te zingen. Marij moest met de kinderen op de foto en daar gingen weer een paar bathjes. Eigenlijk wilde iedereen terug naar het hotel en dat werd uiteraard ook gedaan. Het was tenslotte ook nog vakantie Om 15:30 lagen we aan het zwembad en genoten we van het weer. S`avonds zaten we na het diner, met z`n allen heerlijk buiten na te genieten. Het was leuk dat de hele groep goed met elkaar kon opschieten.

Dag 8:
Opstaan 7:00. Voor vertrek kregen we de eerste tropische regenbui op ons neer. De hele verdere reis bleef het regenen. Na een stoppauze en een lunch kwamen we om 13:30 aan in Chang Mai Hier zouden we 3 dagen verblijven. Gelukkig is de zon ook weer tevoorschijn gekomen. Om 15:30 verzamelden de hele groep zich om in een Thaise massage salon een 2 uur durende Thaise massage te krijgen. We krijgen een zijden kimono aan waardoor de masseuses goed konden masseren. Liggend op een matje worden we heerlijk gemasseerd en worden de benen zo gedraaid dat je niet wist dat je zo lenig was. Hierbij vielen menige oei`s en auw`s. Om 18:45 verzameling om naar het khantoke diner te gaan. Dit diner is een aangename kennismaking met de Lanna-cultuur. Het diner wordt geserveerd op een kanthoke (eenlaag tafeltje) en bestaat uit typisch Noord-Thaise gerechten. Men kan zoveel eten als men wilt, alles wordt steeds aangevuld. Het geheel wordt opgeluisterd door traditionele Noord-Thaise dansen. Voor dat je naar binnen gaat, moet je eerst je schoenen uittrekken. Na het diner werd er buiten vuurwerk afgestoken en kon je een wenslampion kopen en de lucht in laten gaan. De groep kon toen nog naar de nachtmarkt in Chang Mai , of terug naar het hotel gaan.

Dag 9:
Rustdag genomen. Voelde mij niet zo goed. De rest van de groep ging wederom naar een tempel en een zijde- en parasollen fabriek. Eindelijk kreeg Marij de gelegenheid om in de loop van de dag de nu beloofde shopping mall te bezoeken. Later in Pattaya volgden er nog meer. Wat jammer was , (ik voelde me al weer iets beter) dat ik s`avonds in Chang Mai bij de Duitser alleen maar soep mocht bestellen. Het eten zag er hier zo goed uit. Ook een goed Belgisch restaurant ligt in deze straat (zijstraat van de Nacht bazaar). 

Dag 10:
Opstaan 6:30 uur. De grote dag; Vandaag gaan we naar het olifantenkamp. Eerst kregen we te zien hoe ze de olifanten dagelijks waste in de rivier. Daarna werd een show opgevoerd en toen kregen we ieder een Olifant. Om de 100 meter stond wel een kraam met bananen, welke je voor 20 bath per tros kon kopen. Bij iedere kraam bleven ze wel staan. Na een tocht van een uur waren we terug om daarna een rit te maken in een ossenwagen. Na de lunch gingen we met een vlot de rivier op. De zon brandde op onze lichaam en na een vaart van een uur stond Tow ons weer op te wachten met de verfrissingdoekje. Gauw de bus in, de airco in. Na de indruk van bovenstaande zijn we nog naar een orchideeënkwekerij geweest. Hier zag je in alle pracht en praal en kleuren van de orchideeën. Om 15:30 waren we terug in het hotel. Omdat de bus een dag eerder vertrok naar Bangkok moesten de koffers om 17:00 uur voor de kamers staan. S`middags hadden we in de bus al opgehaald voor de buschauffeur en Tow. We namen dan ook afscheid van de chauffeur en Tow, waarna we om 17:45 naar de overkant gingen voor ons afscheidsdiner met de groep. Hier werd onze reisleidster in het zonnetje gezet. Nog een dag is de hele groep compleet. Een gedeelte ging nog naar het Acazar Cabaret show en wij met de anderen gingen weer richting Chang Mai.

Dag 11:
Op het programma stond vandaag voor s`morgens een fietstocht van 30 km of thaise kookles. Voor beiden hadden we geen zin. Wel hadden we hierdoor de gelegenheid om, tegenover de shoppingmall rustig te e-mailen. Dit kostte 1 bath € 0,02 per minuut. Bij de coffeecorner dronken we een heerlijk bakje koffie. Om 15:30 werden we met de pick-ups bij het hotel opgehaald, waarna we naar het station van Chang Mai werden gebracht. Om 16:45 vertrok de trein richting Bangkok voor een reis van +/-13 uur. De dinerboxen opengemaakt en het zag er goed uit. Onze stoelen worden om 20:30 omgebouwd als bedje. Eentje beneden en eentje boven met een gordijntje ervoor. Ook reed een disco wagon mee met de trein. Maar om 11:00 uur moest iedereen stil zijn. 

Dag 12, 13, 14
Aankomst Bangkok 6:30. Na nog een gezamenlijk ontbijt namen we afscheid van elkaar. 13 personen gaan naar Hua Hin en de rest naar Jomtien. We kwamen aan in Jomtien 10:45 en ontvingen al vrij gauw de sleutel. Ons gauw omgekleed en heerlijk aan het zwembad relaxen.`S avonds gaan eten bij Patricks (de belg) in Pattaya, nog even rondgelopen en terug naar het hotel. Voor vervoer hoefde we niet bang te zijn, want taxi`s rijden hier genoeg. De vraagprijs was 150 bath. Wij betaalden 100 bath voor een ritje.

Vanaf nu relaxvakantie:
De volgende dag lagen we al weer vroeg aan het zwembad. Van regenseizoen hebben we tot nu toe weinig last gehad. Marij een heerlijke voetpedicure van een uur voor 250 bath (€ 5,00.) S`avonds gaan eten aan de boulevard van Jomtien bij een Nederlands restaurant.

Dag 14:
Vandaag hebben we ons maar eens aan het strand gelegd. Voor 20 bath p.p. had je een strandstoel, parasol en een tafeltje. Al gauw hadden we door dat je ook koffie (20 bath) fris (20 bath) en bier (40 bath) kon bestellen. Fris en bier kregen we in een soort kokertje gezet, waarin de drank een hele tijd koel bleef. Zelfs de bakker kwam hier langs met lekkernijen. Voor 10 bath had je al een donuts. Soms lachwekkend waren de strandverkopers. Van alles probeerde ze aan de man te brengen. In korte tijdsbestek telde ik er wel 20. Van kleedjes tot houtsnijwerk en horloge`s. Opdringerig waren ze niet. Nee was nee. Ineens zag ik geen verkopers meer. Men vertelde mij dat als de toeristen politie aanwezig is je ook geen verkopers meer zag. Het leek wel een kat en muis spel. S`avonds moesten we alweer afscheid nemen van het grootste gedeelte van de groep. Wij vierden nog een week vakantie. Lekker eten. Goedkoop winkelen in een van de grote shopping malls in Pattaya. De thailandreis is een hele belevenis geweest voor ons.